Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πώς να αποδείξεις, ότι δεν είσαι ελέφαντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πώς να αποδείξεις, ότι δεν είσαι ελέφαντας

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η διαχείριση σε κάθε επίπεδο της αποφυλάκισης του καταδικασμένου για την υπόθεση της Energa Αριστείδη Φλώρου ανέδειξε κάποιους επιπλέον προβληματισμούς σχετικά με το πού λογοδοτούν και κατά πόσον ελέγχονται οι δημόσιοι λειτουργοί.

Η γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για 70% αναπηρία του Αριστείδη Φλώρου και, κυρίως, ο λόγος για τον οποίο διαγνώστηκε με αυτό το ποσοστό είναι σκανδαλώδης, αν σκεφθεί κανείς, ότι άνθρωποι με υπαρκτά προβλήματα υγείας, που τους εμποδίζουν να εργαστούν, κόβονται από την εκάστοτε επιτροπή, και στερούνται έτσι ένα ελάχιστο δυνατό εισόδημα.

Φυσικά η προαναφερθείσα περίπτωση έτυχε να έρθει στη δημοσιότητα και γι’ αυτό όλος ο έλεγχος, όμως τι συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις συμπολιτών μας; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τυφλού ανθρώπου, ο οποίος πήγε, όπως προβλέπεται, στο ΚΕΠΑ της περιοχής του- της Λιβαδειάς εν προκειμένω- να ξαναπεράσει από επιτροπή για το αν δικαιούται το επίδομα που λάμβανε για έναν χρόνο. Εκεί, αν και ο γιατρός τον εξέτασε και διαπίστωσε ότι ήταν κατά 90% τυφλός, έκρινε πως δεν ήταν τυφλός. Όταν πήγε να ασκήσει έφεση στο ΚΕΠΑ Ελευσίνας, η διάγνωση τον έβγαζε κατά 95% ανάπηρο, αλλά και πάλι, ότι δεν χαρακτηριζόταν πρακτικά τυφλός. Η δε διάγνωση βγήκε από τον ίδιο γιατρό!

Παρόμοιας αντιμετώπισης έτυχε και κάποιος που είχε διαγνωσθεί και νοσηλευθεί με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Αν και αντίθετος στην ιδέα της αναπηρικής σύνταξης, κατόπιν προτροπής φιλικού προσώπου, καταφέρνει να διανύσει μια δύσκολη για την περίπτωσή του απόσταση και να κλείσει ραντεβού για να περάσει από Επιτροπή. Ύστερα από τέσσερις μήνες, οπότε και κατάφερε να κλείσει ραντεβού για εξέταση, βρέθηκε μπροστά σε μια στρογγυλή τράπεζα με πέντε γιατρούς. Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα χαρτιά που αποδείκνυαν ότι είχε νοσηλευτεί για μήνες. Οι γιατροί τον έβαλαν να σηκωθεί, να καθίσει, δεν κοίταξαν καν τα χαρτιά. Λίγο καιρό αργότερα του αποστέλλεται ταχυδρομικώς η διάγνωση ότι πάσχει από «Άρχουσα Σκλήρυνση» υπογεγραμμένη από κάποιον, το όνομα του οποίου δε φαίνονταν καν - το ίδιο και η υπογραφή.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες απάτες με επιδόματα βασισμένα σε ψεύτικες γνωματεύσεις. Ακόμα κι αν οι γιατροί των διαφόρων επιτροπών είχαν άνωθεν εντολή να περνούν με φειδώ όσους χρήζουν βοηθήματος, είναι πρόκληση πρόδηλα προβληματικές περιπτώσεις να στερούνται το επίδομα, αντίθετα, να δίνεται σε κάποιους, που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους ή να τύχουν κοινωνικής πρόνοιας. Ποιος ελέγχει αν οι γιατροί εκλαμβάνουν την εργασία τους ως λειτούργημα και δεν την αντιμετωπίζουν ως -κακώς νοούμενοι- δημόσιοι υπάλληλοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL