Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ο φρέσκος θατσερισμός του Κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φρέσκος θατσερισμός του Κ. Μητσοτάκη

Είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης: “Για το ασφαλιστικό έχω μιλήσει αναλυτικά. Συγκρατήστε τη δέσμευσή μας για μείωση των εισφορών στην κύρια ασφάλιση από το 20% στο 15%.”. Σωστά. Αυτό πρέπει να συγκρατήσουν. Γιατί οι επιπτώσεις μιας τέτοιας μείωσης στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα -που σήμερα είναι βιώσιμο, ενώ αυτοί το παρέδωσαν ετοιμόρροπο μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις- δεν πρέπει να απασχολούν τους επιχειρηματίες.

Σωστά, πώς δεν το είχαμε σκεφτεί; “Η μείωση των εισφορών αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων” επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. (Το να δουλεύεις εντελώς ανασφάλιστος, το αυξάνει ακόμα περισσότερο.) Και επίσης “μειώνει το κόστος της εργασίας μιας επιχείρησης”. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Η ανάπτυξη θα έρθει αποσυνδέοντας τη μισθωτή εργασία από την κοινωνική ασφάλιση, λογικά και καθαρά πράγματα.

Είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης ότι γνωρίζει πολύ καλά “πόσο δυσβάσταχτο είναι το κόστος εργασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις”. Άρα προτίθεται να το μειώσει, για λόγους ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι η αντίληψή του για την ανάπτυξη, μετά από 8 χρόνια λιτότητας.

Γνωρίζει επίσης ότι “ο συνδυασμός υψηλών εισφορών και υψηλής φορολογίας οδηγεί τελικά πολλά άξια νέα παιδιά στο εξωτερικό”. Ενώ το χαμηλό κόστος εργασίας, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, θα τα κρατήσει στην Ελλάδα. Έτσι πιστεύει ο Κ. Μητσοτάκης.

Όσα προωθούνται από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, των πιο αδύναμων, βρίσκονται ευθέως στο στόχαστρο του Κ. Μητσοτάκη. Και όσο περισσότερο προσπαθεί να κρυφτεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., πίσω από αοριστίες και γενικολογίες, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL