Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ασφαλιστικό Energa
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό Energa

Δεν χρειάζεται να καταναλώσει κανείς πολύ φαιά ουσία ούτε να γνωρίζει σε μεγάλο βάθος το ασφαλιστικό σύστημα για να καταλάβει τι λέει ο ίδιος, αλλά και κυρίως τι κρύβεται πίσω από το "ξήλωμα" του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου που διαλαλεί τις τελευταίες μέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αφού επανέλαβε αυτό που είχε πει και στα "Νέα", ότι δηλαδή θα προχωρήσει άμεσα "στην κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου", έδωσε απτά δείγματα για το πώς εννοεί την ασφάλιση και το δικαίωμα των εργαζομένων σε μια αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προτείνει το γνωστό και ακραίο νεοφιλελεύθερο σύστημα των τριών πυλώνων, το οποίο υιοθέτησαν -μέσω ΔΝΤ- ανελεύθερα καθεστώτα στη Λατινική Αμερική και οι συντάξεις στην καλύτερη περίπτωση έγιναν... χαρτζιλίκι Σαββατοκύριακου.

Το σύστημα αυτό, όπως και οι εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, προβλέπει: α) μια κύρια σύνταξη -δημόσια- πολύ χαμηλή, στα επίπεδα επιδόματος πτωχοκομείου, β) ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να μαζεύουν τις εισφορές και να αποδίδουν τις όποιες παροχές θα προκύπτουν μετά από αναλογιστικές μελέτες.

Το ίδιο είχε προτείνει και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στο περίφημο "mail Χαρδούβελη": 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εισφορές στους ιδιώτες για επικουρική ασφάλιση, αλλά στο 1,5 εκατ. δικαιούχων συνταξιούχων θα αποδίδεται κάτι αν υπάρχει πλεόνασμα. Οι επικουρικές θα ακολουθούσαν "ρήτρα βιωσιμότητας" και αναλόγως του πλεονάσματος θα αποδίδονταν στους συνταξιούχους. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει πλεόνασμα, η ανταπόδοση θα είναι μηδενική! Παρεμφερές σύστημα, που δοκιμάστηκε και στην περίπτωση της Energa που εισέπραττε το "χαράτσι" της ΔΕΗ...

Με το προτεινόμενο σύστημα, δεν θα υπάρχει επικουρική, δημόσια σύνταξη, όπως σήμερα, αλλά ιδιωτική, ενώ "όσοι θα μπορούν" θα έχουν ένα ακόμα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα.

Ωστόσο το στοιχείο διάλυσης του ασφαλιστικού στην πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά την οριζόντια περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που κατάφερε να ισορροπήσει μετά από τρία χρόνια, όταν σταμάτησαν οι οριζόντιες περικοπές (12 συνολικά) που το διατηρούσαν "διασωληνωμένο", όταν χρειάστηκε και επιβληθούν, έστω και μικρές, αυξήσεις στις εισφορές για να κρατηθεί, τώρα θα δώσει πίσω τις εισφορές γιατί ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν είναι αρκούντως ανταποδοτικές. Ωραίο ακούγεται, αλλά την περασμένη φορά (2013) για πέντε μονάδες μείωσης των εισφορών το ασφαλιστικό σύστημα έμπαινε μέσα 1 δισ. τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL