Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο / Πέντε οι τηλεοπτικές άδειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο / Πέντε οι τηλεοπτικές άδειες

Ιστορική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης η οριστική ανακήρυξη των πέντε δικαιούχων άδειας τηλεοπτικού σταθμού

Ιστορική είναι και η δικαίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. να επιμείνει στην ανάγκη νόμιμης αδειοδότησης και να δώσει στην ανεξάρτητη αρχή όλα τα εχέγγυα, τις διαβεβαιώσεις και τη στήριξη προκειμένου να προχωρήσει -μετά από 30 χρόνια ανομίας και τουλάχιστον δύο προηγούμενες άκαρπες προσπάθειες- στη νόμιμη εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών.

Η απόφαση - σταθμός του ΕΣΡ θεμελιώνει το κράτος δικαίου, καθώς, σε πείσμα των καναλαρχών και του παρακολουθήματός τους, της Ν.Δ., εξαλείφει την ανομία δεκαετιών, ενώ συγχρόνως αποτελεί βαθιά μεταρρυθμιστική τομή: το "νταραβέρι" δεκαετιών των εκάστοτε κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τους καναλάρχες παίρνει τέλος και οι πιέσεις ή οι "εξυπηρετήσεις" ένθεν κακείθεν τελειώνουν. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι νόμιμοι, νομιμότατοι, η αρρύθμιστη τηλεοπτική αγορά ρυθμίζεται για τα επόμενα δέκα χρόνια, όσο η διάρκεια των αδειών, οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης μπορούν να προχωρούν σε επενδύσεις σε ένα πεδίο σταθερό, χωρίς να εξαρτώνται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Από ημιπαράνομοι πειρατές των συχνοτήτων μετατρέπονται σε επιχειρηματίες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στο επόμενο διάστημα και με περιθώριο έξι μηνών οι πέντε οριστικοί δικαιούχοι καναλάρχες (ΑΝΤ-1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Epsilon) οφείλουν να εκπληρώσουν τις επιταγές του νόμου, οι οποίες θα ελεγχθούν από το ΕΣΡ. Για παράδειγμα η υποχρέωση απασχόλησης 400 μισθωτών εργαζομένων. Η υποχρέωση να τηρήσουν τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεών τους στούντιο, τεχνική επεξεργασία, αίθουσες συσκέψεων κ.λπ. Η υποχρέωση επίσης να τηρούν προσοστώσεις ευρωπαϊκού - ξένου προγράμματος, 90 λεπτά πρωτότυπων δελτίων ειδήσεων στο 24ωρο, εκπομπή για τον πολιτισμό (βιβλίο, θέατρο, χορό κ.λπ.). Το ΕΣΡ δηλώνει αποφασισμένο να ελέγξει εάν πληρούνται αυτοί οι όροι περί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα το ΕΣΡ, διά του αντιπροέδρου Ροδόλφου Μορώνη, δηλώνει επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη ο έλεγχος τήρησης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας να γίνει αυστηρότερος απ' ό,τι το τελευταίο διάστημα». Σε αυτό θα συμβάλει και η αποφόρτιση των υπηρεσιών από το βάρος της αδειοδότησης.

Η δεκαετής διάρκεια των αδειών λήγει αισίως τον Σεπτέμβριο του 2028. Και εάν η πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ ανά κανάλι καταβληθεί άμεσα, έως τις 20 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη, σύμφωνα με τον κ. Μορώνη, θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2019 και να καταβάλλεται εφεξής τον πρώτο μήνα κάθε έτους.

Επόμενος σταθμός για στο ΕΣΡ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τηλεοπτικού πεδίου, είναι η προκήρυξη των αδειών θεματικών πανελλαδικών σταθμών (μουσικά, ιστορικά, ψυχαγωγικά κ.λπ. κανάλια) και η προκήρυξη περιφερειακών σταθμών. Ποια κατηγορία θα προηγηθεί δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η τηλεόραση περνά σε μια νέα φάση. Και έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε χαρούμενοι. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία ολοκλήρωσαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια εκκρεμότητα 30 χρόνων. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ως προς το περιεχόμενο. Το σύνταγμά μας έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για το τι οφείλει να κάνει εκείνος στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη δημόσια συχνότητα. Στο παρελθόν κάποιοι είχαν βρει την Πολιτεία αδύναμη. Πλέον η Πολιτεία επανακάμπτει».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε: «Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ κλείνει με τον πλέον θετικό -για το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία- τρόπο τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κάποιοι δεν το ήθελαν και το πολέμησαν. Περαστικά».

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν τη δικαίωση των αγώνων του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής της κυβέρνησης: «Σήμερα τελειώνει οριστικά ένα άνομο καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μετά από τρεις δεκαετίες παρανομιών, υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος και διατήρησης μιας σχέσης διαπλοκής μεταξύ καναλαρχών και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι ιδιοκτήτες των νόμιμα αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών υποχρεώνονται, πλέον, να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και να καταβάλουν τα σχετικά αντίτιμα για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων, κάτι που δεν τολμούσαν καν να διανοηθούν να τους το ζητήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, την τήρηση του συντάγματος και των νόμων, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια από επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, επιτέλους δικαιώνονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL