Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η εύκολη δημοσιογραφία κάνει κακό στη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εύκολη δημοσιογραφία κάνει κακό στη δημοκρατία

“Έχουμε διακοπή ρεύματος. Ξέρετε κάτι;” έγραφε στο Twitter ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Σε ηλεκτρονικούς “φίλους” και διαδικτυακούς “γνωστούς” απευθυνόταν ο διευθυντής ενός μεγάλου ενημερωτικού σταθμού για να μάθει τους λόγους και τα αίτια για τη διακοπή ρεύματος που την περασμένη εβδομάδα αναστάτωνε ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας. Ούτε στη ΔΕΗ ούτε στους αρμόδιους φορείς σκέφτηκε να κάνει ένα τηλέφωνο ο διευθυντής του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ για να βρει την είδηση. Στο Twitter, στους “φίλους” και στους λεγόμενους followers απευθύνθηκε ο -θα το λέμε ξανά και ξανά, διευθυντής του ραδιοφώνου για να βγάλει το ρεπορτάζ.

Σημεία των δημοσιογραφικών καιρών; Νέα δημοσιογραφικά ήθη; Πείτε τα όπως θέλετε, αλλά, αν ο διευθυντής ειδήσεων ενός εκ των σημαντικότερων ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας ψάχνει το ρεπορτάζ μέσω του Twitter... ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε και πάμε ολοταχώς στα βράχια της αυτογελοιοποίησης και της απαξίωσης.

Με λίγα λόγια, και με τέτοιους διευθυντές πάμε κατά διαόλου, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί αναγνώστες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο ίδιος άνθρωπος που έψαχνε στο Twitter τις απαντήσεις για τη διακοπή ρεύματος γινόταν ρεζίλι για την τάση του να πιστεύει ό,τι του πασάρουν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και για την εμμονή του να μετατρέπει τις επαγγελματικές του υστερήσεις σε πολιτικές ευθύνες προσώπων της τόσο μισητής γι' αυτόν κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Αφήνοντας πίσω βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και της δεοντολογίας, κάποιοι, άλλοτε κατά μόνας και άλλοτε οργανωμένα σε ομίλους και συγκροτήματα, επιχειρούν να βάλουν την ενημέρωση σε καλούπια ύποπτα και επικίνδυνα για την κοινωνία αλλά και τη δημοκρατία, πυλώνα της οποίας αποτελεί και ο Τύπος.

Αν μάλιστα τέτοιου επιπέδου διευθυντικά στελέχη είναι που δίνουν τον τόνο και τη γραμμή του νέου τύπου ενημέρωσης που κάποιοι έχουν επιλέξει, τότε σίγουρα δεν θα μας φταίει αύριο ο γιαλός αν όλοι μαζί βρεθούμε στον πάτο της αξιοπιστίας να ψάχνουμε εκ των υστέρων τον φταίχτη, όπως έψαχνε και ο διευθυντής του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ στο Twitter γιατί κόπηκε το ρεύμα στο Φάληρο.

Και όπως μου είπε κι ένας συνάδελφος, “η δημοσιογραφία όταν σου αρέσει και ξέρεις να τα βγάζεις πέρα είναι ίσως μια εύκολη δουλειά. Η εύκολη δημοσιογραφία, όμως, κάνει κακό στη δημοκρατία”. Από αυτή λοιπόν την εύκολη δημοσιογραφία καλό είναι να κρατήσουμε αποστάσεις όλοι μας. Δημοσιογράφοι και μη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL