Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η αναγκαιότητα να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αναγκαιότητα να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα...

 

Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός γίνεται για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους εντυπώσεων. Έτσι και ο πρόσφατος. Η ουσία, αφορά την επανεκκίνηση της υπουργικής ομάδας με ανανεωμένο ενδιαφέρον, για αποτελεσματικότερη απόδοση. Σε ό,τι δε αφορά τις εντυπώσεις, αυτές είναι πασιφανείς. Συμβολική διεύρυνση προς το κέντρο, πολλά νέα στελέχη και εντυπωσιακή, για τα ελληνικά δεδομένα, συμμετοχή κυριών.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ; Μετά αρχίζει η δουλειά. Οι υπαρκτές δικαιολογίες για την πρωταρχική ανάγκη εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, τέλειωσαν στις 20 Αυγούστου. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της περίπου έναν χρόνο για να δείξει πόσο αποτελεσματική είναι στο έργο επανίδρυσης της ελληνικής Δημοκρατίας. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει τομέας ζωής, που να μην χρειάζεται ανασυγκρότηση.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ όμως αποτελεσματικός στα καθήκοντα που σου αναθέτουν, πρέπει να έχεις τα προσόντα και τις ικανότητες να αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη εικόνα. Διότι σήμερα, ο διεθνής ανταγωνισμός στην παραγωγή, στις υπηρεσίες και το εμπόριο, είναι αδυσώπητος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις καλπάζουν και δεκάδες χώρες, με αντίστοιχες ή και καλύτερες υποδομές αναζητούν αναπτυξιακούς πόρους και αγορές.

ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ εσύ μπροστά, πρέπει να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα, οφείλει να ακούει τους πρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της προόδου. Έτσι η εικόνα θα μεγαλώσει και οι πιθανότητες να επιλέξεις σωστά, θα πολλαπλασιαστούν.

ΑΥΤΗ η χώρα, έχει σοβαρές αδυναμίες που έρχονται από πολύ παλιά, όπως έδειξαν οι τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα. Όπως δείχνουν δεκάδες περίεργες και προκλητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της παρατεταμένης αδυναμίας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα στη φοροδιαφυγή.

ΟΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ στα φορολογικά βάρη θα ανακουφίσουν την επιχειρηματικότητα με δυνατότητες εξόφλησης δανειακών υποχρεώσεων και νέων επενδύσεων. Που σημαίνει ότι χάνεται από τη μία κρατική τσέπη, μπορεί να μπει ως ανάπτυξη από την άλλη.

Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ νέων επιστημόνων στα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να συνδυαστεί με προγράμματα και μελέτες για λογαριασμό του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, ώστε να υπάρχουν νέοι πόροι και προϋποθέσεις επιστροφής Ελλήνων που έχουν χτίσει καριέρα στο εξωτερικό και δεν μπορούν με τις σημερινές συνθήκες, όσο και να θέλουν, να ανταποκριθούν.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ για παράδειγμα, λέμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να δημιουργεί ανάπτυξη και να έχει σοβαρά έσοδα. Και τα έσοδα δεν θα προέρχονται μόνο από τη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και από πωλήσεις αντιγράφων, ειδικών εκδόσεων και διοργάνωση χιλιάδων εκδηλώσεων και συνεδρίων, σε χώρους μοναδικούς και αλησμόνητους για τον επισκέπτη που έτσι γίνεται και κήρυκας προβολής και φιλέλληνας.

ΟΠΩΣ κήρυκας προβολής, γίνεται ο τουρίστας, εφόσον οι προσφερόμενες υπηρεσίες έχουν την προστιθέμενη αξία και ανταποκρίνονται στη δαπάνη του. Αν μάλιστα στις διατροφικές του εμπειρίες, εντυπωσιαστεί από τα εγχώρια προϊόντα, τότε οι πιθανότητες να τα αναζητήσει στη δική του χώρα είναι μεγάλες, αρκεί οι ελληνικές εξαγωγές να βρουν τους δρόμους του διεθνούς εμπορίου και να φτάσουν στοχευμένα στα κατάλληλα σημεία.

ΠΟΛΛΑ θα μπορούσε να σημειώσει κανείς. Κατανοητό ότι πρέπει σε ένα χρόνο να φανεί πολιτικό έργο έτσι ώστε οι πολίτες να σε εμπιστευτούν και πάλι. Αν όμως χάσεις από τον ορίζοντά σου τη μεγάλη εικόνα, τότε θα περιοριστείς σε μια διαχείριση που θα δημιουργεί μεν εντύπωση, αλλά δεν θα στηρίζει το αποτέλεσμα επί μακρόν.

ΓΙΑ ΝΑ πλησιάσεις στο όραμα της νέας οικονομίας με δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε προϊόντα και υπηρεσίες, για να φτιάξεις μια χώρα ελκυστική και ζηλευτή, όπου και μόνο για να εισέλθεις πρέπει, που λέει ο λόγος, να πληρώνεις εισιτήριο, όλοι οι μηχανισμοί του κράτους και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να λειτουργούν με συντονισμό σε υψηλές ταχύτητες.

ΑΣΦΑΛΩΣ απαιτούνται πολιτικά ανοίγματα που μεγεθύνουν το ακροατήριό σου. Κυρίως όμως απαιτούνται ανοίγματα προς τις πρωτοπόρες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που στηρίζουν και θα στηρίξουν τη νέα ανάπτυξη.

ΠΩΣ αλλιώς θα δημιουργηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος; Πώς αλλιώς θα πετύχεις την ανασυγκρότηση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL