Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Βιάστηκε να υποκριθεί την ευαίσθητη η Ν.Δ. / Θ. Φωτίου: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών σε 130 δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιάστηκε να υποκριθεί την ευαίσθητη η Ν.Δ. / Θ. Φωτίου: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών σε 130 δήμους

Βιάστηκε η αντιπολίτευση να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για το θέμα των παιδιών που θα μείνουν εκτός επιδοτούμενων θέσεων σε δομές παιδικής φροντίδας, καθώς η ανακατανομή των κουπονιών (vouchers) με βάση τις διαθέσιμες θέσεις αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται κάθε χρονιά, από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.

Κι όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διαθέτει χρηματοδότηση σε 130 δήμους για τη δημιουργία νέων αιθουσών σε παιδικούς σταθμούς.

Η Νέα Δημοκρατία, που πιάστηκε από την εκτίμηση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημ. Καρέλλα ότι περί τα 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών λόγω έλλειψης δομών παιδικής φροντίδας, είτε δημοτικών είτε ιδιωτικών, έσπευσε να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση ότι δήθεν δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Αποσιώπησε όμως ότι η δημιουργία νέων δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας θα γίνει με βάση τα ήδη ψηφισθέντα αντίμετρα. Άλλωστε οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομίας έχουν δεσμευτεί για αυτό.

Αυτό δήλωσε και ο Δημ. Καρέλλας, πράγμα που η αξιωματική αντιπολίτευση παρέβλεψε. Ο γενικός γραμματέας είπε (ΑΝΤ1): “Με βάση τα αντίμετρα στόχος μας είναι η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για τη φιλοξενία σε δομές”.

Υπενθύμισε ότι από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έχουν κατευθυνθεί 15 εκατ. ευρώ σε δήμους που έχουν ελλείψεις σε δομές για την κατασκευή νέων αιθουσών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γενικό γραμματέα ήδη 130 δήμοι έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για χρηματοδότηση συνοδευόμενο από τις μελέτες για τη δημιουργία ενός έως δύο τμημάτων σε υφιστάμενες δομές παιδικών σταθμών.

Δεν απαντούν...

Για “άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.”, έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη εξαγγέλλοντας ότι, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έρθει στην κυβέρνηση, “δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού”. Για το ίδιο ζήτημα έσπευσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

Βέβαια, η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει γιατί τόσα χρόνια δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή νέων δημοτικών παιδικών σταθμών. Ούτε βεβαίως εξήγησε γιατί η Ν.Δ. δεν προχώρησε στη δημιουργία πρότυπου κανονισμού, συνοδευόμενη από την απαιτούμενη επιχορήγηση προς τους δήμους, ώστε οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να είναι ως προς τις υποδομές τους ευθέως ανταγωνιστικοί με τους ιδιωτικούς.

Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής που μπήκε με καθυστέρηση στον χορό των επικρίσεων.“Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε” είπε (ΣΚΑΙ) ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης. Έσπευσε, όμως, να κατηγορήσει την κυβέρνηση και την αναπληρώτρια υπουργό Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου ότι “έχει τις εντελώς λάθος προτεραιότητες”. Για υπερφορολόγηση, που δεν αποδίδει όμως τις ανάλογες υπηρεσίες στον πολίτη, έκανε λόγο το Ποτάμι. Για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών κατήγγειλε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

Ανακατανομή κουπονιών στα μέσα Σεπτεμβρίου

Πάντως οι σφοδρές αντιδράσεις ήρθαν ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακατανομής των κουπονιών από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλο, με τον οποίον επικοινώνησε η “Αυγή”:

“Η διαδικασία χορήγησης κουπονιών (voucher), που είναι ενιαία, διακρίνεται σε δύο φάσεις, εκείνη του Ιουλίου και την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή παιδικών σταθμών στη χώρα με αποτέλεσμα παιδιά που λαμβάνουν voucher τον Ιούλιο να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν επειδή δεν βρίσκουν θέσεις, ενώ αντίθετα υπάρχουν περιοχές που έχουν πλεόνασμα διαθέσιμων θέσεων”.

“Άρα δεν έχει κανένα νόημα τώρα να υπολογίζουμε, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών” τόνισε ο Θ. Γκοτσόπουλος.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Να σημειωθεί ότι για τη σχολική χρονιά 2017-2018 οι έγκυρες αιτήσεις για επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς ήταν 133.000 και τελικά κουπόνι έλαβαν 118.000 παιδιά. Δεν έγινε κατορθωτό να φιλοξενηθούν 15.000 παιδιά. Για τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις σκαρφάλωσαν στις 161.000, εκ των οποίων οι έγκυρες είναι 142.000, και εκτιμάται ότι 125.000 - 126.000 κουπόνια θα δοθούν για την κάλυψη των επιδοτούμενων θέσεων σε δομές παιδικής φροντίδας.

Μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί 94.000 κουπόνια και τα υπόλοιπα έως τον αριθμό των 125.000 - 126.000 αναμένεται να δοθούν με την ανακατανομή που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός δομών θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Για την ανακατανομή οι δικαιούχοι γονείς πρέπει να έχουν βρει παιδικό σταθμό, είτε δημοτικό είτε ιδιωτικό, που να έχει διαθέσιμη θέση και έχοντας λάβει τη σχετική βεβαίωση να την υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ για να πάρουν το κουπόνι.

130 δήμοι φτιάχνουν νέες αίθουσες

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ “εφ’ όσον βρεθεί θέση σε δομή παιδικής φροντίδας, κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς voucher”. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η διαβεβαίωση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία παραδέχθηκε ότι το χρόνιο πρόβλημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς “σε ορισμένες περιοχές”. Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης περί έλλειψης δημοτικών παιδικών σταθμών, η Θ. Φωτίου είπε: “Εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών”. Σε σύνολο 200 δήμων “μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί οι 130” τόνισε η Θ. Φωτίου επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αντιμέτωποι με την αγωνία των γονέων έρχονται οι δήμαρχοι. Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συνεδρίασε χθες στη Ξάνθη, όπου διευκρινίστηκε ότι υπάρχει έλλειψη σε επιδοτούμενες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και όχι σε θέσεις γενικώς. Καταλόγισαν την ευθύνη στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης για την καθολική κάλυψη των παιδιών με επιδοτούμενες θέσεις με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθεί ο περιορισμός για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να επιδοτείται το 70% των θέσεων και όχι το 100%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL