Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ο Γ. Κατρούγκαλος για τη συμφωνία με τη Γερμανία: / Περισσότεροι οι πρόσφυγες που θα φύγουν από όσους επιστρέψουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Κατρούγκαλος για τη συμφωνία με τη Γερμανία: / Περισσότεροι οι πρόσφυγες που θα φύγουν από όσους επιστρέψουν

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα βρίσκονται Αθήνα και Βερολίνο, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα υπουργεία Εσωτερικών έχουν συμφωνήσει και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Πιο συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι αφορά μόνο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα -«τις λεγόμενες περιπτώσεις Eurodac 1», όπως εξήγησε-, ενώ αναφερόμενη στο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επιστροφή επισήμανε ότι είναι μόνο 48 ώρες.

Η Ε. Πέτερμαν ανέφερε ότι οι παραπάνω όροι είχαν τεθεί ήδη από την κυβέρνηση συνασπισμού ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αμέσως μετά την υπογραφή της, η οποία εκκρεμεί.

Σχετικά με την Ιταλία, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί». Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Ισπανία.

Στην εφαρμογή ουσιαστικά των κανόνων του Δουβλίνου παρέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας χθες στο Κόκκινο για τη συμφωνία με τη Γερμανία για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο.

«Η διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς συνίσταται στο να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι επιστροφή τυχόν προσφύγων, που σύμφωνα με το 'Δουβλίνο' είναι δική μας ευθύνη ως χώρας πρώτης υποδοχής, θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη υποδοχή από τη Γερμανία ίσου ή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που επιθυμούν επανένωση με τις οικογένειές τους, ώστε και η δική μας χώρα να έχει σχετική ελάφρυνση και στη Γερμανία να ικανοποιηθεί το αίτημα του συντηρητικού εταίρου να μην υπάρχουν νέες εισδοχές προσφύγων.

Συζητάμε γι' αυτό που είχε ανακοινωθεί μετά τη σύνοδο κορυφής, δεν είναι κάτι άλλο, πρέπει απλώς να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες. Δεν είναι κάτι καινούργιο από άποψη υποχρέωσης ή κανόνων, μιλάμε για τη διαχείριση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», διευκρίνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σημείωσε επίσης ότι «είναι αρκετά περισσότεροι οι πρόσφυγες που πρόκειται να φύγουν από τη χώρα μας για να ενωθούν με τις οικογένειές τους από αυτούς που ενδέχεται να επιστρέψουν βάσει αυτής της συμφωνίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL