Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η κυβέρνηση κοιτάζει την ημέρα μετά την 21η Αυγούστου / Εργασία, κοινωνικές δαπάνες, μεταρρυθμίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση κοιτάζει την ημέρα μετά την 21η Αυγούστου / Εργασία, κοινωνικές δαπάνες, μεταρρυθμίσεις

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αποτυπώνουν τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής και στην οικονομία

Αντίστροφα μετρούν πλεόν οι μέρες για την 21η Αυγούστου, μια ημερομηνία ορόσημο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, αφού και τυπικά η εποχή της μνημονιακής περιπέτειας περνάει στην ιστορία.

Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή ανακτώντας την κυριαρχία της και την ελευθερία χάραξης και άσκησης πολιτικών, αλλά και με έναν δημοσιονομικό χώρο που δίνει το περιθώριο για σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.

Με σεμνότητα και με συμβολισμό

Την ερχόμενη Τρίτη, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει πως και επισήμως η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη μαύρη περίοδο των Μνημονίων και της χρεοκοπίας ανοίγοντας την πόρτα για μια νέα περίοδο ανάκαμψης, οικονομικής και κοινωνικής, με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο.

Εντούτοις κανείς στην κυβέρνηση δεν συζητάει για "πανηγυρισμούς" και "φιέστες", καθώς αφενός ο απόηχος της τραγωδίας στο Μάτι και αφετέρου οι νέες μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται την αμέσως επόμενη ημέρα από την έξοδο επιτάσσουν σεμνότητα και σοβαρότητα μεν, δικαίωση και αισιοδοξία δε.

Έτσι ο Αλ. Τσίπρας πιθανότατα θα προχωρήσει σε διάγγελμα με συμβολικό φόντο, κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

"Δεν πρόκειται να περάσουμε ξαφνικά από την Κόλαση στον Παράδεισο" ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο 24/7 ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και στην Αθήνα. Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος των Μνημονίων σημαίνει “όχι πια τρόικα, δόσεις και προαπαιτούμενα” τονίζοντας πως “μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη”.

Επόμενη στάση, ΔΕΘ

Με γνώμονα αυτό, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν με μεθοδικότητα και προσοχή τα αμέσως επόμενα βήματα της εξόδου με το επόμενο ορόσημο να τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αποτυπώνουν τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής και στην οικονομία.

Όπως μάλιστα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας θα έχουν σαφές και καθαρό κοινωνικό και προοδευτικό στίγμα.

Καθαρός διάδρομος για 15 χρόνια

Το περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε μιλώντας Στο Κόκκινο ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε, σήμερα η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και συνεχίζεται, κάτι που έχει να συμβεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ το χρέος είναι βιώσιμο καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του τουλάχιστον μέχρι το 2022, κάτι που "μας ανοίγει έναν 'καθαρό διάδρομο για περίπου 15 χρόνια", ενώ δίνει και έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Προτεραιότητες

Με τα παραπάνω δεδομένα ο Γ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τον επόμενο χρόνο "σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον" είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, να δοθούν περαιτέρω οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και "κυρίως, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης".

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και οι θεσμικές τομές, με κορωνίδα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Το στοίχημα των συντάξεων

Φυσικά μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα είναι η μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Μια απόφαση που είχε ληφθεί με επιμονή του ΔΝΤ, η οποία όμως σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη μόνο απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων δεν είναι. «Αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβριο" υπογράμμισε ο Γ. Τσίπρας, καθώς τότε θα ολοκληρώνεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα".

Όπως εκτιμούν όμως κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα, και οι θεσμοί φαίνεται να αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει δημοσιονομική αναγκαιότητα για την περικοπή των συντάξεων, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία πως στο τέλος θα επιτευχθεί ο στόχος για μη εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ δεν είναι μακριά.

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

Στον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να πορευτεί ανανεωμένη αφού ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα είναι αυτό που θα κληθεί να διαχειριστεί τη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές το 2019.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό έως το τέλος Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδεύοντας τρόπον τινά το τέλος των Μνημονίων.

Καθώς η νέα περίοδος θέτει νέες προτεραιότητες με τελικό ορίζοντα τις εκλογές, στις σκέψεις του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξουν κινήσεις ενίσχυσης και του κόμματος προκειμένου αυτό να προετοιμάσει και να θέσει τις βάσεις για νικηφόρα έκβαση των κρίσιμων εκλογικών μαχών που έρχονται. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα είναι έκπληξη η μετακίνηση στελεχών από την κυβέρνηση στο κόμμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL