Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Έφτασαν στη χώρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφτασαν στη χώρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (Video)

Το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τους δύο στρατιωτικούς Κούκλατζη και Μητρετώδη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» γύρω στις 03.19 όπου ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αρχηγός ΓΕΘ, Αλκιβιάδης Στεφανής και οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τους περίμεναν με αγωνία.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ακολούθησαν όταν οι δύο νέοι αγκάλιασαν τις οικογένειές τους, Πρώτος τους υποδέχθηκε ο Πάνος Καμμένος ενώ στην συνέχεια οι δύο νεαροί έπεσαν στις αγκαλιές των δικών τους επισφραγίζοντας με χαρά το τέλος της περιπέτειάς τους. "Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν" δήλωσε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Μητρετώδης.

https://www.youtube.com/embed/MtpXQV3b1Wc


"Μέρα χαράς"

"Μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας σήμερα, σύσσωμος ο ελληνικός λαός υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν κρατούμενοι για πολλούς μήνες στις φυλακές της Τουρκίας" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στέλνοντας μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού. "Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό».

Και πρόσθεσε: «Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. 

"Μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους" δήλωσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την άφιξή και την υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Διαρκείς ήταν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ήταν πιο αισιόδοξος. Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης, των υπουργείων, της διπλωματίας συνέτειναν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης. Δημιουργείται πλέον ένα νέο δεδομένο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας στην κατεύθυνση της καλής γειτονίας πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

https://www.youtube.com/embed/zMG-fMnUi2k


Το τυπικό της διαδικασίας περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούν οι δύο νέοι ενώ μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση τους για τα γεγονότα στους αρμόδιους αξιωματικούς του στρατού. Μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο Υφυπουργός Γ. Αμανατίδης χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φιλίας των δύο λαών, του ελληνικού και του τουρκικού. "Είμαστε και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες".

Ούτε στιγμή δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο από την πλευρά της ελληνικής πλευράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε επιτακτικά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον Τούρκο Πρόεδρο όταν συναντήθηκαν στις 6 Ιουλίου. Σημαντικές ήταν και οι προσπάθειες του κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους για το φρόνημα και το υποδειγματικό τους ήθος. Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε Καλή Λευτεριά και ευχαρίστησε τους δύο για το σθένος και τις προσπάθειες όλων ενώ επικοινώνησε και ο ίδιος με τις οικογένειες τους.

Συντάκτης: avgi.gr


Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Επιστρέφουν στη χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL