Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Η νέα δομή που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός / Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα δομή που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός / Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα

Νέα σελίδα ανοίγει για το σύστημα διαχείρισης έκτακτων αναγκών στη χώρα μας αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και στη θέση της ιδρύεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία και θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Έκλεισε ο κύκλος

"Ένα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τραγωδίας στο Μάτι είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας μας έχει πια κλείσει τον κύκλο του" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ριζική αναδιαμόρφωσή του στα πρότυπα των πλέον προηγμένων και έμπειρων στον τομέα αυτόν χωρών, "ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις. Τόσο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής όσο και σε άλλες αναδυόμενες απειλές από ακραία φυσικά φαινόμενα".

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αναγκαίες θεσμικές τομές προκειμένου "να μην ξαναβρεθούμε ποτέ πια σε αμηχανία ή σε παραλείψεις ή σε κυνήγι μαγισσών ή σε πινγκ - πονγκ ευθυνών, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη".

Η νέα δομή θα αποτελεί έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση, σε σχέση με την έως σήμερα υφιστάμενη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, προσαρμοσμένη στα διεθνή, ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Ο νέος φορέας θα υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κλίμακα τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αξιοκρατική επιλογή

Επικεφαλής θα τοποθετηθεί διοικητής, ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας, η επιλογή του οποίου θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, όπως τόνισε χθες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός.

Διαρκές επιστημονικό συμβούλιο

Παράλληλα συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο, από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τον Δημόκριτο, την ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ινστιτούτα πανεπιστημίων και πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

Επιτελείο διοίκησης

Ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο και στο πλευρό του διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης αποτελούμενο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ., τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις τεχνικές υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών και τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προβλέπεται η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των ενόπλων δυνάμεων. Με τη συντεταγμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των μέσων, του προσωπικού και της εμπειρίας που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα και με την εμπειρία άλλων χωρών και ευρωπαϊκών χωρών. Ως παράδειγμα ο Αλ. Τσίπρας έφερε την περίπτωση της Ισπανίας, "που ακολούθησε πρόσφατα μία παρόμοια προσέγγιση με σχετική επιτυχία", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ενσωμάτωση του εθελοντισμού

Προβλέπεται ακόμη η ενσωμάτωση, με συντεταγμένο τρόπο, στην Πολιτική Προστασία του παράγοντα του εθελοντισμού, "ως οργανωμένης, όμως, επιχειρησιακής δύναμης, που υπακούει σε κανόνες και με συγκεκριμένη λειτουργική βοήθεια", όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας είναι, μεταξύ άλλων, ένα οργανωμένο σύστημα πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντικών δομών, η διαρκής εκπαίδευση και προγράμματα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις άλλη μια σημαντική τομή είναι η κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΣΔΕΑ). Στόχος είναι να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις ενδυναμώνεται ο θεσμός του διοικητή συμβάντος, ώστε να έχει τη θεσμική κάλυψη και όλες τις διοικητικές δυνατότητες για να συντονίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Χρηματοδότηση

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομίας έχει, ήδη, ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών, συνεννοήσεων και επεξεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, έχει ήδη διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδοτική κάλυψη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος επιχειρησιακής, τεχνολογικής, υλικοτεχνικής και στελεχικής αναβάθμισης με πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για πόρους δεσμευμένους από τις παραπάνω πηγές που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL