Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άλλο η παροχή άδειας παραμονής, άλλο η κτήση ιθαγένειας

Eurokinissi

Απάντηση του υπ. Εσωτερικών στην επίτροπο Vera Jοurova

Για "εσφαλμένες" δηλώσεις της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε. Věra Jοurová κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του σε σχέση με το ζήτημα του διαχωρισμού παροχής άδειας παραμονής και κτήσης ιθαγένειας.

Όπως αναφέρεται, οι δηλώσεις της επιτρόπου "τουλάχιστον όπως μεταφέρθηκαν από τα διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Γι' αυτό και το υπουργείο διευκρίνισε τα εξής:

* Η Ελλάδα δεν ανήκει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που χορηγούν ιθαγένεια λόγω επένδυσης, αγοράς ακινήτου και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

* Η μόνη θεσμική αλλαγή που έγινε (το 2017) αφορά τη δυνατότητα αίτησης για πολιτογράφηση μετά από επτά χρόνια παραμονής στη χώρα σε όσους κατέχουν άδεια παραμονής σε αυτή, λόγω επένδυσης ή αγοράς ακινήτου. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες πολιτών που κατέχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής. Οι προϋποθέσεις αποδοχής της αίτησης είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους άλλους αιτούντες (συνεχής διαμονή στη χώρα, καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας κ.λπ.), ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία πολιτογράφησής τους.

Και κατέληγε η ανακοίνωση: "Επομένως οι δηλώσεις της επιτρόπου, αν αυτές μεταφέρονται σωστά από τα μέσα, είναι εσφαλμένες ή ενδεχομένως συγχέουν την παροχή άδειας διαμονής με αυτή της κτήσης ιθαγένειας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί το αυτονόητο, ότι οι άδειες παραμονής δεν 'οδηγούν' σε χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων)".

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα προσφυγόπουλα

Ήταν απεχθείς οι φωνές που ξεσηκώθηκαν προσπαθώντας να αποκλείσουν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία. Φωνές ακροδεξιές, μεταμφιεσμένες σε “ανησυχούντες γονείς” και σε “τοπικούς φορείς”, ακόμα και σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο