Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "Οδύσσεια" για το "Ταμείο Μολυβιάτη"

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το τι συνέβη με το αποκαλούμενο "Ταμείο Μολυβιάτη", το οποίο είχε συσταθεί το 2007, με σκοπό να...

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το τι συνέβη με το αποκαλούμενο "Ταμείο Μολυβιάτη", το οποίο είχε συσταθεί το 2007, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την αρωγή των πυρόπληκτων, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το 2007 στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, η ιστορία έδειξε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αρχικά 208 εκατ. ευρώ (215 εκατ. μετά από τόκους) γι' αυτό τον σκοπό. Ενώ φαίνεται ότι έχει μείνει στο ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ένα ποσό κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.

Πάντως, προ πενταετίας είχε καταρτιστεί και σχετική επιτροπή στη Βουλή, ούτως ώστε να ελέγξει τι απέγιναν τα αρχικά χρήματα που κατατέθηκαν στον λογαριασμό αυτό, το πόρισμα της οποία δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Τότε, οι βουλευτές όλων των κομμάτων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επεσήμαναν ότι υπήρξαν επιπλοκές στη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης, ενώ αναπάντητα έμεναν ερωτήματα για το ποσό των 70 εκατ. που είχε διατεθεί επί προεδρίας Μολυβιάτη για την κατασκευή σπιτιών, καθώς είχαν υπάρξει καταγγελίες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το αν έγιναν όλα αυτά τα σπίτια.

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία αυτά, στο "Ταμείο Μολυβιάτη" είχαν συγκεντρωθεί από συνεισφορές ιδιωτών γύρω στα 208 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, γύρω στα 70 εκατ. δόθηκαν σε διάφορες πυρόπληκτες περιοχές της χώρας και όχι μόνο στην Ηλεία, ενώ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου έγινε εκκαθάριση του ταμείου και το υπόλοιπο ποσό εντάχθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Ταμείο Επενδύσεων.

 

Το πόρισμα της Επιτροπής

Μετά το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής για το ζήτημα αυτό, τοποθετήθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2013 ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας (μετά από ερώτηση των τότε βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Θανάση Πετράκου, Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου), ότι το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Ακόμη συμπλήρωνε πως το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,69 εκατ. ευρώ είχε ανέλθει η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

 

Η αλλαγή της κυβέρνησης Παπανδρέου

 

Και αυτό καθώς το αρχικό ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον «Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων» (είχε συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος) ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων. Επί της ουσίας, η κριτική που ασκήθηκε και από την προαναφερθείσα επιτροπή του 2013 είναι πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσχέρανε τη χρηματοδότηση των έργων για τους πυρόπληκτους κατά το 2011, λόγω τού ότι μεταφέρθηκαν τα χρήματα του λογαριασμού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπάχθηκαν στους περιορισμούς που έθεσε η τρόικα το καλοκαίρι του 2011.

Άλλωστε διευκρινιζόταν από τον κ. Στουρνάρα ότι τα κονδύλια αυτά ήταν δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γινόταν σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Επίσης, υπήρχε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των νέων έργων που θα χρηματοδοτούνταν θα γινόταν από την Περιφέρεια, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση από τους αρμόδιους ΟΤΑ α' βαθμού. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια θα υπέβαλλε τις προτάσεις για ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Η... τύχη του σήμερα

 

Αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2013, ο κ. Στουρνάρας απαντά σε άλλη ερώτηση του τότε βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κοντογιάννη, για τα κονδύλια που διατέθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από την παραίτηση του Μολυβιάτη το 2009 ώς την εκκαθάριση του ταμείου το 2011 (επί κυβέρνησης Παπανδρέου).

Με βάση το έγγραφο της απάντησης, τα συνολικά έσοδα του "Ταμείου Μολυβιάτη" έφτασαν στα 215 εκατ. ευρώ - από δωρεές και τόκους, όπως αναφέρθηκε. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το τέλος του 2010 το ταμείο χρηματοδότησε με 20,6 εκατ. ευρώ τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ως τέτοιες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Γόρτυνος στην Αρκαδία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επομένως, σύμφωνα με την απάντηση Στουρνάρα, από τα 215 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν τα 97, 29 εκατ. ευρώ (76 εκατ. επί προεδρίας Μολυβιάτη και άλλα 20,1 μέχρι την κατάργηση του Ταμείου οπότε προέκυψαν τα 118 εκατ. ευρώ το 2011.

Στις αρχές του φθινοπώρου του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε άλλα 39 έργα (36 στην Ηλεία, 2 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στην Αχαΐα), συνολικού ύψους 15.829.657,02 ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν με χρήματα από το "Ταμείο Μολυβιάτη". Ακόμη, με προηγούμενες αποφάσεις είχαν εγκριθεί 24,7 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα και 7 εκατ. για τη Στερεά Ελλάδα. Με βάση όλα τα παραπάνω το ποσό που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο ταμείο είναι κοντά στα 45 εκατ. και επί της ουσίας μπορεί να κατευθυνθεί σε έργα Περιφερειών.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα προσφυγόπουλα

Ήταν απεχθείς οι φωνές που ξεσηκώθηκαν προσπαθώντας να αποκλείσουν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία. Φωνές ακροδεξιές, μεταμφιεσμένες σε “ανησυχούντες γονείς” και σε “τοπικούς φορείς”, ακόμα και σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο