Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις ήταν μόνον η αρχή / Επιστημονικές συνεργασίες για ολοκληρωμένο σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις ήταν μόνον η αρχή / Επιστημονικές συνεργασίες για ολοκληρωμένο σχέδιο

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές και σε συγκρούσεις με συμφέροντα και αυθαιρεσίες δεκαετιών. Μετά την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την άμεση κατεδάφιση εκατοντάδων αυθαιρέτων στην Αττική, πιθανόν σήμερα να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό το σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. δείχνει έτοιμη να υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας πως στην πραγματικότητα θα της αρκούσαν μερικές παραιτήσεις αλλά όχι οι ουσιαστικές τομές με το παρελθόν.

Με Ζερεφό και Λέκκα

Με τον επόπτη του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό και τον καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Κατά τη συζήτηση που είχε με τους δυο ακαδημαϊκούς που έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο τη μελέτη και την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τις συμβουλές τους. Η ανταπόκριση ήταν θετική αφού δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν με ιδέες και προτάσεις.

“Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά πια μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε ισχυρών ανέμων είτε ισχυρών βροχοπτώσεων, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές”, σημείωσε μέσω των λογαριασμών του στα social media ο Αλ. Τσίπρας. “Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής, στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές. Να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιες τραγωδίες”, υπογράμμισε.

Αυστραλοί εμπειρογνώμονες στο Μάτι

Παράλληλα, σήμερα φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο δώδεκα Αυστραλών εμπειρογνωμόνων ανάλυσης επιπτώσεων καταστροφών προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες και ειδικότερα την Πυροσβεστική στο δύσκολο έργο της εκτίμησης και της διαχείρισης της καταστροφής στο Μάτι Αττικής. Η πρόταση για τη συνδρομή έγινε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος την αποδέχτηκε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.

Το κόμμα των “αναψυκτηρίων” κουνάει το δάχτυλο

Στο μεταξύ, παιχνίδι εντυπώσεων επιλέγει να παίξει η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζοντας το αντιφατικό αντιπολιτευτικό αφήγημα περί “αντιπερισπασμού”. Χθες, η Μ. Σπυράκη και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., Κ. Σκρέκας κατήγγειλαν πως με ευθύνη της κυβέρνησης αναβάλλεται επί 3,5 χρόνια η εκτέλεση 1.639 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης στην Αττική.

Για φτηνούς αντιπερισπασμούς από το κόμμα “της πελατείας, των ρουσφετιών και της αυθαιρεσίας” έκανε λόγο το Μαξίμου. “Δεν μπορεί λοιπόν το κόμμα των 'αναψυκτηρίων' και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί 'ηλίθια' την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα 'φωτιά'”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε στον τηλεοπτικό αέρα η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Έγγραφα που αφορούσαν δυο αιτήματα προσωρινής αναβολής το 2015 από τον Ν. Βούτση και τον Π. Κουρουμπλή.

“Ξέρει να φωνάζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, των μεταρρυθμίσεων και της αποφασιστικότητας αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παλαιού πολιτικού συστήματος” , αναφέρει η ανακοίνωση, που καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει και στην πράξη νομοθετική πρωτοβουλία για τις κατεδαφίσεις “και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας”.

“Η κ. Σπυράκη με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε από το 2007 κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Λίγες μέρες πριν, ο κ. Βορίδης δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει παντού αυθαίρετα, δεν είναι το Μονακό ή η Ελβετία, και δεν πρέπει να αναζητηθούν στη δόμηση οι αιτίες της καταστροφής. Τελικά, τι από τα δύο ισχύει; Και πόσο θα συνεχιστεί η σπέκουλα και η προπαγάνδα της Ν.Δ. για την τραγωδία;” αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL