Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Καταγγελία Σπίρτζη για το οικόπεδο του θανάτου / Σχέσεις στοργής Ν.Δ. - αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία Σπίρτζη για το οικόπεδο του θανάτου / Σχέσεις στοργής Ν.Δ. - αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική

Μετά την αποκάλυψη πως το οικόπεδο που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου για τους 26 συμπολίτες μας στο Μάτι ήταν χαρακτηρισμένη δημόσια δασική έκταση και ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, στην οποία απαγορευόταν η οικοδόμηση κτισμάτων αλλά και η περίφραξη, χθες ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έκανε γνωστό ότι ανήκει σε συγγενή στελέχους της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη ο Π. Σκουρλέτης είχε "φωτογραφίσει" τη συγκεκριμένη περίπτωση προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο "Ε", η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου "έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατελέσει νομάρχης στην περιοχή, που έχει διατελέσει βουλευτής στην περιοχή, που ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής της Νέας Δημοκρατίας και που προφανώς η ιδιοκτήτρια μπορεί και να ήταν, να το ψάξετε, υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας, αν όχι εκλεγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Μάλιστα ο Χρ. Σπίρτζης, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Μ. Σπυράκη πως ο Κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί από το 2007 υπέρ των κατεδαφίσεων, επισήμανε ότι όλη η ανατολική Αττική και όλη η Ελλάδα, κατά τόπους, έχει παραδοσιακά "ένα ή δυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν συμβάλει στο πώς θα γίνονταν αυθαίρετα, στο πώς θα γίνονταν κατατμήσεις οικοπέδων, στο πώς θα χτίζονταν αυθαίρετα κτίσματα οπουδήποτε". "Ηταν η παλαιοκομματική λογική, της πελατειακής σχέσης με τους πολίτες", συμπλήρωσε διερωτώμενος γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ολοκλήρωσαν το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο και γιατί δεν έγιναν πολεοδομικές μελέτες.

Παρανομίες σε τουλάχιστον τρία επίπεδα

Τουλάχιστον δύο αυθαίρετες κατασκευές, σε όλη τη γραμμή του αιγιαλού της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά, εντόπισαν κατά την αυτοψία τους οι επιθεωρητές δόμησης του ΥΠΕΝ, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για τρίτη, παλαιότερη. Πρόκειται για κατασκευές που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και δεν έχουν κανένα φάκελο τακτοποίησης, σημείωσε χθες από το ραδιόφωνο 247 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος.

Επιπλέον, τόνισε, προκύπτει ζήτημα και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων κτισμάτων και της έκτασης όπου βρήκαν τον θάνατο οι 26 άνθρωποι, εφόσον προκύπτει από τους επιθεωρητές δόμησης ότι πρόκειται για δημόσια, διακατεχόμενη δασική έκταση, ενώ, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, δηλαδή τις χρήσεις γης που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 2003, βρίσκεται σε ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, στην οποία δεν επιτρέπεται, ούτε εκεί ούτε στα γειτονικά τεμάχια, πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΥΠΕΝ θα διερευνήσει την ημερομηνία της δικάσιμης ημέρας, κάτι που "έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πόσο καθυστερούν τα αρμόδια δικαστήρια να επιλύσουν ζητήματα αυθαιρέτων και ιδιοκτησίας του Δημοσίου". Το άλλο σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι ότι στο "φρύδι"αυτού του γκρεμού έχει οριστεί η ζώνη του αιγιαλού και εντός αυτής της έκτασης, στα 8 μέτρα, έχει οριστεί το όριο παραλίας. Η υπάρχουσα περιτοίχιση, εξήγησε, πέραν του ότι καταπατά τον αιγιαλό στα όριά του και όλη τη ζώνη παραλίας, παραβιάζει το άρθρο 23 του νόμου 1337, γνωστού ως νόμου Τρίτση, ο οποίος απαγορεύει τις περιφράξεις και την περιτοίχιση σε απόσταση 500 μέτρων από τη γραμμή και την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.

Ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων από το 1996

Ο Σ. Φάμελλος είπε ότι έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης των δύο εμπλεκόμενων δήμων της περιοχής να προσκομίσουν όλες τις αυτοψίες και τα πρωτόκολλα που αφορούν παραβιάσεις του άρθρου23 του ν. 1337, ενημερώνοντας το ΥΠΕΝ για όλους τους φακέλους που αφορούν σε παράνομους τοίχους, μάντρες και περιφράξεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Αναφερόμενος στα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων που δεν έχουν εκτελεστεί, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε ότι στον Δήμο Μαραθώνα οι υπηρεσίες έχουν βρει έξι πρωτόκολλα του 1998 τα οποία δεν είχαν εκτελεστεί το 2014, ενώ στη Νέα Μάκρη τέσσερα πρωτόκολλα του 1996.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL