Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τι έδειξε η έρευνα στο Μάτι / Αυθαίρετα στο οικόπεδο - ομαδικό τάφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι έδειξε η έρευνα στο Μάτι / Αυθαίρετα στο οικόπεδο - ομαδικό τάφο

Η αυθαιρεσία και η παράνομη δόμηση στο Μάτι κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Η πιο τραγική σελίδα γράφτηκε στο περιβόητο, πλέον, οικόπεδο όπου 26 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο αφού δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν τη μικρή πόρτα που οδηγούσε στη θάλασσα.

Όπως έγινε γνωστό χθες από τον Σωκράτη Φάμελλο, διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα ότι όλες οι κατασκευές εντός του συγκεκριμένου χώρου ήταν αυθαίρετες και ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Η έκταση αυτή είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το Δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο κομμάτι γης, μάλιστα, είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Απαγορεύεται η περίφραξη

Επιπλέον, οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα που αποτέλεσαν παγίδα θανάτου για τους συνανθρώπους μας είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού -τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος- κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό. Πρόκειται για το οικόπεδο που, λίγες μόλις ημέρες αφού είχε μετατραπεί σε ομαδικό τάφο για 26 ανθρώπους και τα συνεργεία αναζητούσαν ακόμη τυχόν σορούς, ο ιδιοκτήτης φρόντισε να το κλείσει αναρτώντας σημείωμα που επικαλούνταν τον νόμο για τη διατάραξη οικιακής ειρήνης...

Έρχονται στοιχεία

Αναφορά στο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. "Μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε αποτελεσματικό σχέδιο όταν σε τόσο λίγο χρόνο κάλπαζε η φωτιά; Όταν δεν υπήρχαν δρόμοι διαφυγής, όταν αυτοί οι οποίοι κάηκαν βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω στις κλειστές μάντρες;" διερωτήθηκε και πρόσθεσε: "Ορισμένοι συμπολίτες μας καταπάτησαν τον δημόσιο χώρο, τη δημόσια γη και μάλιστα όταν σε αυτή τη συγκεκριμένη δημόσια γη δεν προβλέπεται καν η χρήση κατοικίας", υπογραμμίζοντας πως "δεν το λέω τυχαία", προαναγγέλλοντας στοιχεία που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Π. Σκουρλέτης: Κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο

"Η μεγάλη ευκαιρία σήμερα δεν είναι για πολιτική σπέκουλα, η μεγάλη ευκαιρία είναι να υπάρξει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο στη χώρα, που να δημιουργήσει εκείνη την πίεση απέναντι στα συγκεκριμένα υπαρκτά συμφέροντα για να μπορέσουμε να άρουμε τις αιτίες αυτών των καταστάσεων", επισήμανε σε αυτό το πλαίσιο ο Π. Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL