Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / "Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / "Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν η έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες αλλά και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα προκειμένου να μην υπάρξει ξανά στο μέλλον αντίστοιχη καταστροφή, κάτι για το οποίο "η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα", όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός και επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Μαξίμου να κινηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες είναι ότι σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης θα παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις. Πρόκειται για την υλοποίηση της εισήγησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών.

3.185 αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς προς κατεδάφιση

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία, σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών, προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω αφορούν την Αττική. Υπογράμμισε δε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνουν τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας. "Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής: η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες.

Ετοιμάζεται σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Όπως σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας που εκπονεί το σχέδιο, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είναι ένα επιχειρησιακό όργανο, το οποίο πρέπει ουσιαστικά να συντονίζει τη λειτουργία Στρατού, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, να γίνει το εποπτικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία τέτοιων καταστάσεων. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει στο μοντέλο λειτουργίας να προστεθούν τα ερευνητικά ινστιτούτα με τα δεδομένα για πρόβλεψη κινδύνου που διαθέτουν και τέτοιοι φορείς είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Δημόκριτος, το ΕΛΚΕΘΕ, που δεν συνδέονταν νομοθετικά και υποχρεωτικά με την Πολιτική Προστασία, παρά μόνο κατά βούληση.

"Ο ρόλος μας είναι να δούμε αυτές τις μέρες με μια πολύ συντεταγμένη μελέτη τι υπάρχει σε άλλες χώρες, τι πρωτόκολλα μπορούν να δημιουργηθούν, ώστε να πάμε σε ένα διοικητικό εργαλείο αναβαθμισμένο, αλλά ουσιαστικά και όχι να πάρουμε μια γραμματεία να την κάνουμε υπουργείο, αλλά να έχουμε τα μέσα, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό" τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο FM. "Σήμερα", πρόσθεσε, "η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία με είκοσι ανθρώπους. Είκοσι άνθρωποι, όσο καλοί και να είναι, δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιας τάξεως ζητήματα που αντιμετωπίζουμε".

Κανονικά οι διαδικασίες στήριξης και ενισχύσεων των πληγέντων

Επιπλέον, ξεκίνησε χθες από το υπουργείο Υποδομών η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό τον σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

Ακόμη, τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το υπουργείο Υποδομών είτε φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ. Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές.

Ακόμη, το υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας και η εφάπαξ ενίσχυση στους ανέργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ. Όπως υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου. Τέλος, ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει ήδη τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555, στον οποίο μπορούν να καλούν για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL