Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η Ν.Δ. αποφεύγει να συζητήσει το εθνικό σχέδιο κατά των οικιστικών στρεβλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αποφεύγει να συζητήσει το εθνικό σχέδιο κατά των οικιστικών στρεβλώσεων

Κλιμακώνει την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας στην ανατολική Αττική η Ν.Δ. χρησιμοποιώντας ως οδηγό την ακατάσχετη αντικυβερνητική προπαγάνδα συγκεκριμένων ΜΜΕ. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκε χθες ακόμα και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κατακαμένο Μάτι Αττικής. Στις τάξεις της Ν.Δ. αποφεύγουν να τοποθετηθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συμμετοχή "στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις". Αντίθετα, εντοπίζονται φωνές που φτάνουν στο σημείο να "ποινικοποιήσουν" τη θέση ότι τα αυθαίρετα κτίσματα αποτελούν αιτία της καταστροφής!

"Δεν υπάρχει κτίσμα χωρίς αυθαιρεσία"!

"Το να ψάχνουμε να βρούμε αιτία στο ότι εκεί υπήρχαν αυθαίρετα και γι' αυτό οι άνθρωποι αυτοί οδηγήθηκαν στον θάνατο είναι μια προσπάθεια υπόθαλψης των πραγματικών εγκληματιών" τόνισε ενδεικτικά ο Κώστας Τζαβάρας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Στο πλαίσιο της επιδίωξής του να "αθωώσει" τα αυθαίρετα κτίσματα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. πρόσθεσε πως "ουσιαστικά δεν υπάρχει κτίσμα στην Ελλάδα που δεν έχει ούτε μία αυθαιρεσία. Το να μεταθέτουμε το πρόβλημα σε αυτό που είπε και εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σε ένα σχέδιο δήθεν για την αποκατάσταση των οικιστικών στρεβλώσεων, αυτό είναι μια παραπειστική ενέργεια, η οποία υποθάλπει τους πραγματικούς εγκληματίες που ευθύνονται για τον θάνατο των 100 ανθρώπων". Συμπλήρωσε δε ότι "δεν έχει καμιά σχέση το εάν ζούσαν σε αυθαίρετα κτίσματα με το γεγονός της Πολιτικής Προστασίας"!

"Μια παραίτηση"

Τη στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην "αγγίξει" την μάστιγα των αυθαιρέτων ανέδειξε και ο Βασίλης Κικίλιας. Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. (ΣΚΑΪ) αν και ανέφερε πως "μπορεί η αυθαίρετη δόμηση και ο τρόπος που αυτή έχει ελεγχθεί πολεοδομικά να είναι μία προβληματική κατάσταση", σημείωσε πως "αυτό δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σώσει ανθρώπινες ζωές και μετά τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο". Ο Βασίλης Κικίλιας κινήθηκε στο γνωστό αποπροσανατολιστικό μοτίβο που περιλαμβάνει την αξίωση παραιτήσεων τονίζοντας πως "οι έχοντες την ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όσους ενήργησαν συμπληρωματικά, όφειλαν να την αναλάβουν. Το φιλότιμο προϋποθέτει και την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης, μια συγγνώμη, μια παραίτηση".

"Άναρχη δόμηση παντού"

Την μπάλα στην εξέδρα επιδίωξε να στείλει για το θέμα των αυθαίρετων και ο Μάκης Βορίδης. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. μιλώντας στον Real FM τόνισε πώς "είναι κάποια πράγματα που είναι επικίνδυνο να λέγονται. Μας λένε ότι πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη για την εκατόμβη και αυτή την τρομακτική καταστροφή στην άναρχη δόμηση. Τα ίδια είπαν και στη Μάνδρα. Εδώ, με δεδομένη την άναρχη δόμηση που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, αντί να παίρνει κάποιος αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της άναρχης δόμησης, λέει ,υπάρχει άναρχη δόμηση, άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα,"...

Επίθεση και για την επίσκεψη στο Μάτι!

Συν τοις άλλοις η Ν.Δ. εγκάλεσε τον πρωθυπουργό διότι επισκέφτηκε χθες τον τόπο της τραγωδίας! Παίρνοντας τη σκυτάλη από συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, η οδός Πειραιώς τόνισε πως "χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον". Η Ν.Δ. επανήλθε γενικόλογα στο μέτωπο του καταλογισμού ευθυνών τονίζοντας πως "οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν".

"Δεν μπορούν"

Σε έντονα λαϊκιστικούς τόνους, στον φόντο της καταστροφής, η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη (Αθήνα 984) τόνισε ότι "το ζήτημα για εμάς δεν είναι οι παραιτήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν μπορούν. Και όλοι αισθάνονται πολύ άνετα στις θέσεις τους. Καταφεύγουν σε φραστικές ακροβασίες, όμως μένουν εκεί. Στην ίδια θέση. Ούτε ένας από αυτούς δεν αισθάνθηκε το βάρος αυτής της ευθύνης, ούτε ένας από αυτούς δεν είπε τελεσίδικα 'φεύγω, πάω σπίτι μου, δεν τα κατάφερα, θα μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα καλύτερα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φεύγω'. Ούτε ένας. Είναι όλοι οι ίδιοι άνθρωποι. Εκεί, στις ίδιες θέσεις"...

Στον Ευαγγελισμό

Στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την καταστροφική πυρκαγιά. Χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας των τραυματιών από τις πυρκαγιές. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σύντομη συνάντηση με τη διοικητή του νοσοκομείου, η οποία τον ενημέρωσε ότι στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 18 τραυματίες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL