Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης τα μέτρα και οι παρεμβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης τα μέτρα και οι παρεμβάσεις

"Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και η αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων αποτελουν την "έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της" συμπλήρωσε, τονίζοντας πως "ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνους τους". Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ορισμένα ΜΜΕ για "επικοινωνιακή τυμβωρυχία" μετά την τριήμερη, ελέω εθνικού πενθους, σιωπή της Ν.Δ.

Απλές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία

Όπως έκανε γνωστό ο Δ. Τζανακόπουλος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά.

Ταυτόχρονα, ελήφθησαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Έδωσε, μάλιστα, εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.

Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση επιτροπών, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά το σχέδιο της αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα, υπεύθυνο, αρμόδιο και εποπτεύον υπουργείο τέθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επ' αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμη και σε καταδαφίσεις εάν αυτό χρειαστεί, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει όρους ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης.

Αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Προστασίας

Επιπλέον, συγκροτείται ομάδα υπό τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη με αντικείμενο την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, που θα καταθέσει τις προτάσεις της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συγκρίνοντας την κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες, παίρνοντας εμπειρία από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες, "για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια πρόταση η οποία πραγματικά θα υπακούει στις σύγχρονες ανάγκες Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας" όπως σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Μίλησε ακόμη για ανάγκη αναβάθμισης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναβαθμισμένοι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος "με τη συσσώρευση μια σειράς προβλημάτων, που σχετίζονται είτε με την οικονομική κρίση, η οποία δημιούργησε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις διοικητικές δομές του ελληνικού κράτους τα τελευταία οκτώ χρόνια, είτε με τους αυξημένους κινδύνους από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία όλο και πληθαίνουν". Και τα οποία, όπως τόνισε, απαιτούν και την αναβάθμιση των επιτελικών και διοικητικών δομών του κράτους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ήταν μια "αναγκαία απόφαση, η οποία ίσως θα έπρεπε να είχε ληφθεί και νωρίτερα".

"Δεν συγκρουστήκαμε αρκετά"

Ο Δ. Τζανακόπουλος δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει αυτοκριτικά, λέγοντας ότι μια από τις πραγματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης είναι ότι "δεν συγκρούστηκε αρκετά με αρκετούς και με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις". Επανέλαβε δε την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και κάλεσε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα "να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί".

"ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΟΥΤΕ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΚΑΖΟΝΤΑΙ"

"Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας"

"Δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε τον χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαΐδια" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με τους υψηλούς τόνους με τους οποίους έχει επιλέξει να ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για "τυμβωρυχία". Απαντώντας σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής τη Δευτέρα, είπε: "Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται". Όπως εξήγησε, ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία το βράδυ της Δευτέρας, στις 11.30 μ.μ. Την ώρα δηλαδή, που δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη έως τις 3.30 τη νύχτα, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και του απεγκλωβισμού, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση κατά τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα για να κάνει μια δήλωση, στην οποία τόνισε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής. "Μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος, επισήμως, στις 2.30 το βράδυ, ενημέρωσα και τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους" υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να θεωρεί ο οποιοδήποτε ότι η κυβέρνηση, εκείνη την ώρα της κρίσης, είχε στο μυαλό της είτε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια είτε να κρύψει νεκρούς. "Εμείς τουλάχιστον δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας στο οποίο κάποιοι θέλουν να μας σύρουν για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας και μόνο" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ακόμη ότι εκείνη την ώρα δινόταν η μάχη για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η δυνατότητα για επιβεβαίωση νεκρών, εκείνη τη νύχτα, ήταν πάρα πολύ μικρή. Ερωτώμενος σχετικά με την απόδοση ευθυνών, υπογράμμισε ότι η πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση θα γίνει αφού παρέλθει η κρίση, με νηφάλιο τρόπο, σημειώνοντας ότι η λογική των παραιτήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις στοχεύει σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης.

Δημοσιογραφία πάνω στα αποκαΐδια

Είναι χαρακτηριστική η κοινή γραμμή του αντιπολιτευόμενου Τύπου που ζητά "κεφάλια" και ευθύνες. "Τους καίνε οι ευθύνες" ήταν ο κεντρικός τίτλος του "Πρώτου Θέματος", "Ασύμμετρο έγκλημα χωρίς τιμωρία" του "Ελεύθερου Τύπου", που ζητά με τη σειρά του παραιτήσεις. Χθες, σε πρώτο θέμα αναδείχτηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας ήξερε αλλά... έκρυβε τους νεκρούς. "Έκρυβαν τους νεκρούς" αποφάσισαν "Τα Νέα" του Β. Μαρινάκη, "Ήξεραν για τους νεκρούς και έκαναν σόου" έγραψε ο "Ελεύθερος Τύπος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL