Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Επίσκεψη Μπαρνιέ στην Ελλάδα / Ευρωπαϊκό το πένθος για την τραγωδία στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Μπαρνιέ στην Ελλάδα / Ευρωπαϊκό το πένθος για την τραγωδία στην Αττική

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα τη στιγμή του εθνικού πένθους που είναι και ευρωπαϊκό πένθος» ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής, ενώ είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Μπαρνιέ, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον ίδιο -που τον χαρακτήρισε μεγάλο φίλο της Ελλάδας-, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

«Υποδέχεστε κάποιον που είναι οικογενειάρχης και, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συγκλονίστηκα από τις σκηνές στην Αττική, ιδιαίτερα στο Μάτι, και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια και του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εκφράσω την αλληλεγγύη της» είπε ο κ. Μπαρνιέ.

Ο κ. Μπαρνιέ αποκάλυψε ότι μετά τους σεισμούς της Αθήνας το 1999 είναι εκείνος που πρότεινε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι επανορθώσεις.

Λαμβάνοντας δε υπόψη το μέγεθος της τραγωδίας και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι υπάρχουν συνθήκες που δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει και γι' αυτό πρέπει όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους για την αγορά μέσων, όπως για παράδειγμα σκαφών Καναντέρ που θα είναι από κοινού η χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.

Έως τον Νοέμβριο το Brexit

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν να μείνουν μοναχικοί και όχι αλληλέγγυοι μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Είναι μία επιλογή που μας λυπεί, αλλά τη σεβόμαστε και εξ ονόματος της Ε.Ε. έχω την ευθύνη να οργανώσω αυτήν τη συντεταγμένη έξοδο» ξεκίνησε την ενημέρωση της Βουλής ο κ. Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις: Η οργάνωση του διαζυγίου και οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα και τα επόμενα βήματα ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι «η συμφωνία για το Brexit, η τακτική αποχώρηση, ο διαχωρισμός που πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα, θα γίνει μέσα από μία συνθήκη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. και από το βρετανικό Κοινοβούλιο από την πλευρά των Βρετανών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL