Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η τραγωδία, οι ευθύνες και οι κραυγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τραγωδία, οι ευθύνες και οι κραυγές

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Λένε πως στην Ελλάδα τα θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες. Όσες και το πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στην Αττική. Μόνο που το πένθος ήταν πραγματικό, ειλικρινές, γνήσιο, ενώ το «θαύμα» προσωρινό, μίζερο και εν τέλει τζούφιο. Και όταν λέμε «θαύμα» αναφερόμαστε στην αρχική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, να αφήσει στην άκρη οξύτητες και αντιπαραθέσεις και να προσηλωθεί στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες. Να νιώσει τον θρήνο και να απαλύνει τον πόνο για το θανατικό, που σκέπασε δεκάδες σπίτια και πάγωσε τη χώρα, και να προτάξει την αλληλεγγύη στους πολλούς αντί για τη σύγκρουση μεταξύ λίγων.

Μόνο που αυτό το «θαύμα» κράτησε λιγότερο από το τριήμερο πένθος. Κάποιοι δεν κρατήθηκαν και άρχισαν ήδη τους αλαλαγμούς γύρω από τις άταφες ακόμα σορούς των θυμάτων και πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια. Δειλά τις πρώτες ώρες, ξεθαρρεμένοι στη συνέχεια και ασυγκράτητοι από χθες, έπιασαν δουλειά οι «έμποροι» του πόνου και της οργής και σαν έτοιμοι από καιρό επιχειρούν να μετατρέψουν τις σορούς των αθώων σε όργανα πολιτικής και προπαγάνδας. Το ακούσαμε στη Βουλή από τον Βορίδη και τα... θρασίμια του, το διαβάζουμε σε χολερικά πρωτοσέλιδα, το βλέπεις ακόμα και σε εμετικά σκίτσα, το φωνάζουν μέρα - νύχτα οι θορυβώδεις... ερπύστριες της παραλίας. Έκαστος στο είδος του.

Και καλά, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, όπως ξέρουν και όπως μπορούν. Οι άλλοι όμως; Η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου, οι τοπικές αρχές και οι κοινωνικές δυνάμεις, όταν κοπάσει ο θρήνος και η οργή, θα ασχοληθούν επιτέλους στα σοβαρά με τις πραγματικές αιτίες, με τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας; Η ευθύνη για όλα αυτά δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, που διαχειρίζεται την κρίση, αλλά και την αντιπολίτευση στο σύνολό της, ειδικά την αξιωματική.

Από τη σύνεση στη σύγκρουση;

Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δείχνει εγκλωβισμένη σε ένα υπαρξιακό δίλημμα, που την καταδιώκει τους τελευταίους μήνες: αν θα παραμείνει στη γραμμή της σύνεσης, που επέδειξε τις πρώτες ημέρες της κρίσης ή θα παρασυρθεί και θα επανέλθει στη «γραμμή» της σύγκρουσης, που είχαν διαμορφώσει ο Άδωνις με τις κραυγές του και ο Βορίδης με τα... θρασίμια του. Ένα πρώτο δείγμα δείχνει επιστροφή στην πεπατημένη. Ενώ το μεσημέρι ο Κ. Μητσοτάκης τηλεφωνούσε στον Τσίπρα για την πυροπροστασία, το βράδυ η Ν.Δ. χαρακτήριζε «θλιβερή παράσταση» τη συνέντευξη Τύπου υπουργών και αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα για δράση εμπρηστών στην ανατολική Αττική αλλά και στοιχεία για τη σφοδρότητα της πύρινης εισβολής.

Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί έσπευσε να απαξιώσει τόσο πρόχειρα και να αμφισβητήσει τόσο αβίαστα τα στοιχεία των καθ’ ύλην αρμοδίων, τα οποία άλλωστε ερευνώνται ήδη από τη Δικαιοσύνη και να επιδοθεί σε κυνήγι κεφαλών για μικροκομματικούς λόγους. Ουδέν ανευθυνότερον. Η ροπή προς την κομματική εκμετάλλευση μιας καταστροφής ουδέποτε αποδείχθηκε φρόνιμη επιλογή.

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία. Είναι εδώ, είναι διαχρονικές και πρέπει να επιμεριστούν και να καταλογιστούν. Θα στοιχειώνουν την κοινωνία μας για πολλά χρόνια. Δεν κρύβονται άλλωστε... Πώς να κρυφτείς από τόσους νεκρούς; Η βασική ευθύνη του πολιτικού συστήματος, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δυνάμεων, μαζί με την αρωγή στους πληγέντες, είναι να τα ξαναδούν όλα από την αρχή. Να συγκροτήσουν έναν σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό πυροπροστασίας, αλλά και να διορθώσουν αυθαιρεσίες δεκαετιών στους οικισμούς και τις παραλίες αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους ως πολίτες και όχι απλά ως ψηφοφόρους. Να «διαβάσουν» δηλαδή την τραγωδία όχι ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, αλλά ως «ευκαιρία» για να εξαλείψουν τις αιτίες που την προκάλεσαν. Διαφορετικά θα σκεπάσουν και αυτή την τραγωδία με τις σορούς των θυμάτων και τις στάχτες και θα περιμένουν την επόμενη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL