Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις πλημμύρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις πλημμύρες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές διαδέχθηκαν τις πλημμύρες στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ οι δήμαρχοι στις πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τους στρατιώτες συνεργάζονταν για να φτιαχτούν πρόχειρα αναχώματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Βαρύς είναι ο απολογισμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά σε Ραφήνα και Μάτι. Στους 83 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν νοσηλευόμενοι στην εντατική. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, με τους συγγενείς τους να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδή. Οι συγγενείς μπορούν να προσέλθουν έως σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Φτιάχνονται αντιπλημμυρικά αναχώματα

“Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κι άλλους νεκρούς από τις πλημμύρες” λέει στην “Α” ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Β. Μπουρνούς αγωνιώντας για την επιδείνωση του καιρού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κατά τις συσκέψεις με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υποδομών Π. Καμμένο και Χρ. Σπίρτζη, αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο αποφασίστηκε η επίσπευση της σύνταξης μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης των ρεμάτων. Παράλληλα, ο στρατός σε συνεργασία με συνεταιρισμούς υλοτόμων έως τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτιάξει αντιπλημμυρικά αναχώματα.

Ήδη συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής και του ελληνικού στρατού απομακρύνουν κορμούς καμένων δέντρων, αλλά και μπάζα, προκειμένου να καθαριστούν οι εσωτερικοί δρόμοι, ώστε, σε περίπτωση βροχής, να μην προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα και το νερό να καταλήξει στη θάλασσα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποκαταστήσει τους σηματοδότες και τους λαμπτήρες στις οδούς Μαραθώνος - Φλέμινγκ - Παπανδρέου (στροφή για Ραφήνα), Μαραθώνος - Αργιθέας (προς Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι) και Μαραθώνος - Βουτζά (προς Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα). Επίσης 8 κόμβοι φωτεινής σηματοδότησης, οι οποίοι υπέστησαν φθορές από τις πυρκαγιές, αποκαταστάθηκαν πλήρως σε ό,τι αφορά στην υποδομή τους, ώστε η αφή τους να μπορεί να γίνει αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής. Η ηλεκτροδρότηση στις υποδομές του δήμου έχει αποκατασταθεί πλήρως, με τον δήμαρχο να εκτιμά ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα σπίτια που είναι κατοικήσιμα θα έχουν ρεύμα. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι από τα 2.000 σπίτια, όπου έχουν ελεγχθεί, τα 500 χρήζουν κατεδάφισης και τα 1.000 χρήζουν επισκευών.

Με τη συμβολή του ΚΕΘΙ...

“Μέρα με τη μέρα βλέπουμε ότι η πύρινη λαίλαπα δεν άφησε τίποτα πίσω της”, λέει ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, περιγράφοντας την κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι πεζές περιπολίες συνεχίζονται και άνδρες της Πυροσβεστικής κάνουν ελέγχους στα σπίτια, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν νεκρούς, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος. Παράλληλα, στο Μάτι, άνδρες του στρατού έχουν στήσει ειδική εγκατάσταση παρέχοντας σίτιση όχι μόνο στους άνδρες των μονάδων που επιχειρούν αλλά και στους πληγέντες κατοίκους. Συγκινητική είναι η προσφορά των πολιτών, αλλά και των εθελοντών. Στο μεταξύ, για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε ανατολική και δυτική Αττική, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχει κατά προτεραιότητα τις υπηρεσίες του σε επίπεδο κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης προς όλες τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, πληγείσες από τις καταστροφές, που θα δηλώσουν το αίτημά τους. Επισημαίνεται ότι όλες οι υπηρεσίες συμβουλευτικής παρέχονται δωρεάν και διεξάγονται με τήρηση του απορρήτου.

Επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα

Παιδικές φωνές αναμένεται να γεμίσουν ξανά οι κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, καθώς οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν ξανά οι εγκαταστάσεις την Κυριακή. Εκεί πρόκειται να φιλοξενηθούν και παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών. “Πρέπει να μεταφέρουμε στην περιοχή ένα αίσθημα αισιοδοξίας, να τους πούμε ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί”, τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ο Γ. Καμίνης, προσθέτοντας: “Την Κυριακή στις κατασκηνώσεις μας δεν θα πάνε μόνο τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στην 3η κατασκηνωτική περίοδο. Ανοίγουν για κάθε παιδί της ευρύτερης περιοχής, η οικογένεια του οποίου έχει μείνει χωρίς στέγη”. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους υπευθύνους των υπηρεσιών του δήμου για την επιχείρηση εκκένωσης των κατασκηνώσεων με 621 παιδιά, όταν το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασε η φονική πυρκαγιά. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε ότι οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών και να επικοινωνούν στον αριθμό 15422.

Κινέτα: 205 σπίτια προς κατεδάφιση

“Μετράμε τι απέμεινε από τα αποκαΐδια”, λέει στην “Α” ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, εκφράζοντας φόβο για την επιδείνωση του καιρού και τις καταιγίδες, που θα φέρουν τα πυκνά σύννεφα πάνω από την πυρόπληκτη Κινέτα. “Από το ένα κακό στο άλλο”, λέει με αγωνία. Σύμφωνα με τη χθεσινή αυτοψία, τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ανέρχονται σε 205, ενώ 95 είναι αυτά που χρήζουν επισκευών. “Φοβάμαι τι θα φέρει η βροχή”, σημειώνει απευχόμενος επιδείνωση της κατάστασης.

Οι κάτοικοι αποκαρδιωμένοι κοιτούν τι σώθηκε και τι καταστράφηκε από την πυρκαγιά. “Το δικό μου σπίτι μπορεί να σώθηκε και να έχω μόνο να μαζέψω τα αποκαϊδια, αλλά στεναχωριέμαι για τους γείτονές μου και τους φίλους μου”, εξιστορεί στην “Α” ο Γιάννης, κάτοικος της περιοχής, βλέποντας όλες αυτές τις μέρες τον κόπο των πυροσβεστών. Μπορεί στην Κινέτα το δίκτυο ηλεκτροδότησης να έχει αποκατασταθεί, αλλά όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος, υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο υδροδότησης και μέχρι χθες τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL