Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθεί εκκένωση σε μιάμιση ώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθεί εκκένωση σε μιάμιση ώρα

Η χωρίς προηγούμενο ένταση των ανέμων, 10-11 μποφόρ σε χερσαίο έδαφος, και η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, που έφτασε έως και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, κατέστησαν αντικειμενικά αδύνατη την εκκένωση του οικισμού στο Μάτι, όπως εξήγησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

"Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο ώστε δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά" είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως επισήμανε, το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο ολοκληρώθηκε σε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης του συγκεκριμένου οικισμού, που έχει 15-20 χιλιάδες κατοίκους.

Απαντώντας σε δημοσιογράφο που ανέφερε πως οι κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν εγκαίρως τόνισε πως είναι "άτοπο και άκαιρο το να συγκρίνουμε την εκκένωση ενός οικισμού 15.000 - 20.000 ατόμων με την εκκένωση μια κατασκήνωσης με 200 άτομα" με σχέδιο εκκένωσης και το προσωπικό που θα το εκτελέσει να βρίσκεται στον χώρο. "Ένας τέτοιος οικισμός με τέτοιο πληθυσμό θέλει 5-6 ώρες για να εκκενωθεί" συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως ήταν "ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθεί", αφού στην πραγματικότητα, με δεδομένες τις ακραίες συνθήκες, "ούτε να αρχίσει δεν μπορούσε".

"Είμαι δυστυχισμένος, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό"

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν δόθηκε εγκαίρως η εντολή εκκένωσης ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης ανέφερε ότι ο επικεφαλής της πυρκαγιάς τον διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός.

"Όλη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Τι σημαίνει το 'εγκαίρως;'. Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν" είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό" ανέφερε για να συμπληρώσει: "Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος", ενώ ενημέρωσε ότι στην περιοχή της ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

"Μια εκκένωση, για να γίνει, θέλει σχέδιο" ανέφερε ο υπαρχηγός υποστήριξης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεμιστοκλής Αναγνωστάκης. "Το σχέδιο χρειάζεται χρόνο. Δεν γίνεται αυτομάτως" είπε και εξήγησε πως πρέπει να 'ρθουν λεωφορεία για να πάρουν τον κόσμο, να στηθεί μηχανισμός και να απομακρυνθούν.

"Ήταν μη ρεαλιστικό" πρόσθεσε αναφέροντας ότι έγιναν οι απαραίτητες υποδείξεις από τον επικεφαλής της πυρκαγιάς, για να προσθέσει μιλώντας για την απόσταση που διένυσε η φωτιά: "Εντίμως και ειλικρινώς, 4.183 μέτρα σε 30 λεπτά δεν μπορεί κανείς να τα προλάβει". "Ο μέσος άνθρωπος σε καλή κατάσταση θέλει 11 λεπτά το χιλιόμετρο. Δηλαδή θα χρειαζόταν 44 λεπτά περπατώντας".

1.666 βαθμοί Κελσίου

Όπως αναφέρθηκε, η πυρκαγιά κατέκαψε 4.183 μέτρα σε μιάμιση ώρα, ενώ ήταν συγκλονιστική η μαρτυρία πως όλες οι ζάντες των αυτοκινήτων είχαν λιώσει, κάτι που υποδεικνύει το πόσο ισχυρό ήταν το θερμικό κύμα. "Τα υλικά της ζάντας, το τιτάνιο λιώνει στους 1.666 βαθμούς Κελσίου και στους 660 βαθμούς Κελσίου το αλουμίνιο" είπε χαρακτηριστικά.

Τα δέκα κρίσιμα λεπτά που έσωσαν χιλιάδες ζωές

"Κλείσαμε τον δρόμο για 10 κρίσιμα λεπτά για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αν δεν το κάναμε, θα μιλούσαμε σήμερα για 500 - 1.000 αυτοκίνητα καμένα" είπε από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Όπως εξήγησε αναφερόμενος στη Λ. Μαραθώνος, έπρεπε να αδειάσει ένας δρόμος με δυο κατευθύνσεις σε 10 λεπτά με μέτωπο πυρκαγιάς 3 χλμ. ένα μέτωπο που περνούσε τον δρόμο.

Σύμφωνα με τον Κ. Τσουβάλα, η Λ. Μαραθώνος έπρεπε να απελευθερωθεί για την κίνηση των πυροσβεστικών, των ασθενοφόρων, των οχημάτων των ΟΤΑ και της αστυνομίας. Η εντολή για διακοπή εισόδου στο Μάτι δόθηκε στις 18.13 και δέκα λεπτά αργότερα, στις 18.22, υπήρξε το πρώτο πέρασμα της φωτιάς στην περιοχή Μάτι και στην Κυανή Ακτή. "Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους", πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η αναζήτηση ανθρώπων

Σχετικά με τις λίστες αγνοουμένων ο Ν. Τόσκας επισήμανε τις συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων, αφού πολλοί που είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι τελικά είχαν διαφύγει και είναι στα σπίτια τους ή στο εξωτερικό, αναφερόμενος σε περιπτώσεις Βρετανών τουριστών που επέστρεψαν την επομένη στο Λονδίνο. "Μόνο την Τετάρτη 40 άτομα διαγράφτηκαν από τις λίστες γιατί βρέθηκαν" είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή η ταυτοποίηση των νεκρών συνεχίζεται μέσω της διαδικασίας DNA, ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες σε κατοικίες και υπαίθριες περιοχές στο Μάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL