Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αιδώς, αχρείοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιδώς, αχρείοι

Η ανείπωτη τραγωδία άφησε πίσω της 82 θύματα ώς τώρα και τους πολίτες της χώρας σε κατάσταση σοκ. Εμπρησμοί, ξηρασία ή τυχαίο λάθος, τα 72 ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα εκείνης της μέρας σηματοδοτούν μια τομή. Πώς αλλιώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη και τιμή στους 82 νεκρούς;

Πολιτικοί φελλοί και δημοσιογραφίσκοι του σωρού πουλάνε την τραγωδία με το κιλό, αποδεικνύοντας το μέτρο της ηθικής τους σε πλήρη αντιδιαστολή με το μεγαλείο της αλληλεγγύης των χιλιάδων Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών που κατέκλυσαν τα νοσοκομεία της χώρας ή έσπευσαν να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Τα κοράκια καραδοκούσαν να προσμετρήσουν πολιτικά οφέλη από τις καμένες εικόνες και τη φρίκη της καταστροφής. Ο Πορτοσάλτε φύτεψε μια Πάρνηθα κοντά στο Μάτι και δεν είδε ούτε ένα ελικόπτερο να φωτίζει τις προσπάθειες διάσωσης από το Λιμενικό παρά τις ανακοινώσεις των επιτελείων.

Η Σία Κοσιώνη μίλησε για προσπάθεια «να διασωθεί πολιτικά η κυβέρνηση» όταν ενημέρωνε για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Μέτρα που αν δεν έπαιρνε, θα ήταν «πλήρης η αδιαφορία» και «οι πυρόπληκτοι θα αφήνονταν αβοήθητοι στη μοίρα τους».

Περιφρονώντας τις επιστημονικές μελέτες, έρευνες και καταγγελίες (Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας και η πολεοδόμος Μαργαρίτα Καραβασίλη), προσβάλλοντας τους αρμόδιους θεσμούς για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, ποντάρουν στο κομματικό συμφέρον αλλά και το ιδιοτελές επιχειρηματικό συμφέρον.

Αιδώς, αχρείοι δημοσιογράφοι, που ενώ σπείρατε τον πανικό πουλάτε εκ των υστέρων αλληλεγγύη αυτοανακηρύσσοντας μόνο «οργανωμένο» φορέα γι' αυτή τον ΣΚΑΪ.

Αιδώς, αχρείοι σκιτσογράφοι που καθόλου δεν διαφέρουν από τους ρασοφόρους φασιστοειδείς Αμβρόσιους.

Αιδώς, αχρείοι δεξιοί, που από τη μια ζητάτε λιγότερο κράτος και από την άλλη καταγγέλλετε την έλλειψή του τις ώρες της καταστροφής. Που καταψηφίζετε στη Βουλή τις προσλήψεις πυροσβεστών και εκ των υστέρων ωρύεστε για την «έλλειψη ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού.

Αιδώς, αχρείοι πολιτικοί ενός κράτους λαδώματος και ρουσφετιών. Αιδώς, αχρείοι δήμαρχοι και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Ποιοι ήταν αυτοί που έδιναν άδειες κατασκευής βάζοντας συρματοπλέγματα στις θάλασσες; Ποιοι είναι αυτοί που βγαίνουν στα κανάλια τολμώντας να μιλούν ως «ιδιοκτήτες» αιγιαλών, ζωνών και ιδιωτικών παραλιών;

Τα 26 απανθρακωμένα σφιχταγκαλιασμένα σώματα παιδιών, παππούδων, γιαγιάδων, γονιών που έτρεξαν να σωθούν και εγκλωβίστηκαν λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, λίγα μέτρα πριν τη σωτηρία, χωρίς διαφυγή, με τις φλόγες να τους τυλίγουν, θα μας στοιχειώνουν...

Μόνη δικαίωση τους, μόνη εξιλέωση για όλους μας, «κανένα αυθαίρετο» στις παραλίες, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις θάλασσες. Κανένα συρματόπλεγμα και καμία μάντρα να μην στερήσει ποτέ ξανά το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL