Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Άκουσον! Άκουσον! «Το καθεστώς σχεδιάζει "νοθεία" με αναλογική»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Άκουσον! Άκουσον! «Το καθεστώς σχεδιάζει "νοθεία" με αναλογική»

Edward Burra, "Το πάρτυ των σκελετών", c.1952-4

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΑΤΣΑΛΗ*

Εκ πρώτης όψεως ή θα πρέπει να είναι κανείς “ταχυδακτυλουργός” ή να είναι “βλάκας με πατέντα”, που έλεγε κι ο Βέγγος, για να ισχυρίζεται ότι το σύστημα της απλής αναλογικής στις εκλογές διαμορφώνει νοθεία στο εκλογικό σώμα. Να ισχυρίζεται δηλαδή ότι η νοθεία δεν διαμορφώνεται όταν, εφαρμόζοντας την ενισχυμένη αναλογική, βγάζεις πολλούς βουλευτές με λίγους ψήφους και λίγες βουλευτές με πολλές ψήφους, αλλά απεναντίας νοθεία γίνεται με την απλή αναλογική. Με το εκλογικό σύστημα, δηλαδή, με το οποίο η δύναμη των κομμάτων ή άλλων σχηματισμών εκπροσωπείται στη Βουλή ή σε άλλα, αντίστοιχα εκλεγμένα όργανα, κατά τον πιο δίκαιο τρόπο που γνωρίζουμε.

Το επιχείρημα που πάντα ακούγεται ενάντια στην απλή αναλογική ουδέποτε υπονοούσε κάποιο ζήτημα νοθείας του εκλογικού σώματος εξαιτίας του συστήματος αυτού. Θα ήταν παράλογο εξάλλου. Το αντίπαλο δέος στην εφαρμογή της ήταν πάντα η ακυβερνησία. Ότι, δηλαδή, θα προκαλέσει ακυβερνησία αφού είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να συγκεντρώσει περισσότερες από τους μισές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Λες και η συνεργασία κομμάτων στη διακυβέρνηση μιας χώρας αποτελεί έκνομη ενέργεια και άρα θα πρέπει με κάθε τρόπο να την αποκλείουμε. Πρώτη φορά όμως άκουσα -και ελπίζω να μην είμαι ο μόνος- ότι νοθεία γίνεται με την απλή αναλογική. "Το καθεστώς σχεδιάζει 'νοθεία' με αναλογική" ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας Εστία στις 17 Ιουλίου.

Θα πρέπει, λοιπόν, πράγματι κάποιος να είναι “ταχυδακτυλουργός” για να μας δείξει με ένα τρικ, μπρος στα μάτια μας, ότι νοθεία δεν είναι οι λίγοι να εκπροσωπούνται από πολλούς και οι πολλοί από λίγους, αλλά το αντίθετο. Οι λίγοι να εκπροσωπούνται από ανάλογα λίγους και οι πολλοί από το ίδιο ανάλογα πολλούς είναι νοθεία κατά τον αρθρογράφο. Προφανώς και θα μας αφήσει άφωνους με τα ταχυδακτυλουργικά του.

Αν δεν είναι όμως “ταχυδακτυλουργός”, θα πρέπει να είναι “βλάκας με πατέντα” γιατί, χωρίς κανένα τρικ, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, θα επιμένει παρ’ όλα αυτά να μας πείσει για τον παραλογισμό του. Και επειδή δεν τον θεωρώ βλάκα με πατέντα, θα πρέπει να είναι “ταχυδακτυλουργός”. Με περισσή μάλιστα πολιτική θρασύτητα, γιατί δεν του αρκεί απλώς να επικαλείται τον (φανταστικό) κίνδυνο της ακυβερνησίας που συνήθως προβάλλεται για να απορριφθεί η απλή αναλογική.

Αγανακτεί, επιπλέον, αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα -έτσι πιστεύει- μετά τις εκλογές, λόγω απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και τρέμει στην ιδέα να αλλάξει θέση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την απλή αναλογική, κάτι που θα σηματοδοτούσε, κατά τον αρθρογράφο, πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. (Προφανώς και δεν έχει πρόβλημα να προκύψει και πάλι συνεργασία Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ, όπως τότε που “έσωσαν τη χώρα” με τις απανωτές περικοπές των συντάξεων, την εκτόξευση της ανεργίας και την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων).

Μας επισημαίνει, λοιπόν, ο αρθρογράφος ότι “σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα αυτή -εννοεί την ψήφιση της απλής αναλογικής και τον κίνδυνο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝ.ΑΛΛ.- δημιουργεί εύλογη μελαγχολία και αγανάκτηση. Αγανάκτηση γιατί οι έσχατοι (επιθυμούν) έσονται πρώτοι... αλλοιώνοντας την λαϊκή βούληση. Ντροπή!”.

Πράγματι ντροπή, αλλά για ποιον άραγε; Μήπως γι’ αυτόν που, ενώ θα είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα, θέλει σώνει και καλά να κυβερνά, όπως αιώνες τώρα κάνουν τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα και οι πολιτικοί τους εκφραστές, οι οποίοι, ενώ μειοψηφούν στην κοινωνία, πλειοψηφούν στη διακυβέρνησή της;

Το τρικ τού αγανακτισμένου αρθρογράφου είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Η νοθεία στον τίτλο είναι με εισαγωγικά: “νοθεία”. Τι εννοούμε όταν βάζουμε μια λέξη σε εισαγωγικά; Δεν εννοούμε το περιεχόμενο της λέξης, αλλά κάτι σαν αυτό. Στις εκλογές συμμετέχουμε σαν ίσοι, όχι ότι είμαστε και ίσοι. Ο υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει τόσο ίσος με τον συνυποψήφιό του όσο και τα λεφτά στις τσέπες τους.

Στις κοινωνίες μας είμαστε σαν ίσοι, όχι ότι είμαστε και ίσοι. Έτσι, στον τίτλο "Το καθεστώς σχεδιάζει 'νοθεία'..." δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον αρθρογράφο ως κοινό συκοφάντη ή ως ταχυδακτυλουργό ή ως βλάκα με πατέντα, αφού δεν εννοεί κάτι σαν "Η χούντα σχεδιάζει νοθεία...". Μπορείς, όμως, να πεις ότι γράφει σαν να είναι συκοφάντης, ταχυδακτυλουργός ή βλάκας με πατέντα.

* Ο Κώστας Βρατσάλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL