Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τι γυρεύει ο Στιβ Μπάνον στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι γυρεύει ο Στιβ Μπάνον στην Ευρώπη

Ο ακροδεξιός σταρ Στιβ Μπάνον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ηγηθεί ακροδεξιού εθνολαϊκιστικού ρεύματος που θα καταλάβει την πολιτική εξουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Μπάνον φυσικά δεν είναι ο Μωυσής ούτε έχει κάποιες υπερφυσικές δυνατότητες. Αντιλαμβάνεται απλώς ότι το ρεύμα του δεξιού εθνολαϊκισμού δυναμώνει και επιχειρεί να το καβαλήσει, εκμεταλλευόμενος την παγκόσμια δημοσιότητα που απέκτησε, ως δεξί χέρι του Τραμπ. Η δουλειά που ξέρει να κάνει είναι να μετατρέπει τον άξεστο πολιτικό λόγο του εθνολαϊκισμού από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για κάποια ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, που όσο αυξάνουν τη δύναμή τους, τόσο περισσότερο πιέζονται να υιοθετήσουν πιο συμβατική εικόνα.

Ο Μπάνον έχει έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο και αυτός είναι η ολοκληρωτική χρεοκοπία του σημερινού ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου. Απέναντι στο μοντέλο αυτό, η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν έχει πραγματική εναλλακτική πρόταση. Έχει όμως άφθονη δυσαρέσκεια να εκμεταλλευτεί, στρέφοντάς την απέναντι στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους αριστερούς, τους κοινωνικά ευαίσθητους.

Όσο η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει τη Γερμανία του μεσοπολέμου, τόσο πιο αναγκαίο γίνεται για την Αριστερά, τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα, να συσπειρωθούν γύρω από το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Ο Μπάνον δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην Ευρώπη του κεφαλαίου, όπως και η Ευρώπη του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι η απάντηση στον Μπάνον.

Και κάτι ακόμα. Στην Ελλάδα, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, κανείς δεν θα βγει ακόμα να δηλώσει συστράτευση στο σχέδια του Μπάνον. Να είμαστε σίγουροι όμως ότι είναι πολλοί αυτοί που ήδη λοξοκοιτάζουν προς τα εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL