Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Fake news για το "Μακεδονικό" / Σάρισες με φτερά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news για το "Μακεδονικό" / Σάρισες με φτερά...

Ένα σμήνος ιπτάμενων δράκων εθεάθη να ίπταται πάνω από τη Μακεδονία, η οποία επλήγη και από την επιδρομή χιλιάδων μαϊμούδων που ρήμαξαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους από τη γη του Αλέξανδρου. Αυτές ήταν δύο από τις πληγές που χτύπησαν την ξακουστή Μακεδονία μας μετά την προδοτική συμφωνία της κυβέρνησης που ξεπούλησε στους βάρβαρους γείτονες τα ιερά, τα όσια και την ονομασία του περίφημου χαλβά.

Τέρατα, δράκοι, μαϊμούδες και ψέματα. Ψέματα αληθοφανή, ψέματα που έβγαζαν μάτι, ψέματα για γέλια και ψέματα για κλάματα επιστρατεύτηκαν στο ελληνικό Διαδίκτυο ώστε να αμαυρωθεί, να συκοφαντηθεί, να αλλοιωθεί και να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα που περιέβαλε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ψέματα ακροδεξιάς κοπής που υιοθετήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη και από τη "γαλάζια" πλευρά του Ίντερνετ που κατρακυλούσε στον εθνικιστικό της κατήφορο.

- "Νεκρή διαδηλώτρια στο Πισοδέρι" ήταν η είδηση-δράκος της 17ης Ιουνίου με την οποία κάποιοι προσπάθησαν να βάψουν με fake αίμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

- Το Άλλαξαν οι πινακίδες «Δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας» σε «Δρόμοι του κρασιού της Β. Ελλάδος» ήταν ένα κωμικοτραγικό χτύπημα προπαγάνδας που αρχικά ξεφύτρωσε σε χρυσαυγίτικες ιστοσελίδες και γρήγορα εξαπλώθηκε στο Διαδίκτυο μεθώντας με πατριωτικό μένος τους ελληνόψυχους του Ίντερνετ.

- Ακολούθησε η φοβερή αποκάλυψη του Θάνου Τζήμερου στο Facebook πως: Οι Σκοπιανοί μετονόμασαν αυτοκινητόδρομο σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας» χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από πινακίδες που άλλα έλεγαν και άλλα οι "δικοί μας" διάβαζαν.

- Ξεχωριστό πάντως ήταν και το απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη: «Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία», με κάποιους ευφάνταστους ακροδεξιούς να δίνουν εξετάσεις στο μάθημα της fake ποίησης.

- Από την αγέλη των μαϊμούδων, αυτή που έβγαζε μάτι ήταν και "Η άγρια συμπλοκή με τραυματίες μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών για το όνομα", με το πεδίο της μάχης να ορίζεται στους Νέους Πόρους Πιερίας κατά τη διάρκεια ταξιδιού ομάδας χάντμπολ των Σκοπίων.

Άλλοτε λίγο άλλοτε πολύ τα fake news που αφορούσαν στις εξελίξεις για το "Μακεδονικό" λειτούργησαν διεισδυτικά και παραπλανητικά σε μια συγκεκριμένη μερίδα της κοινής γνώμης που για ιδεολογικούς και μόνο λόγους "δεν επιτρέπει ποτέ στην αλήθεια να της χαλάσει μια ωραία είδηση".

Πέτρος Κατσάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL