Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Καθαρές εξηγήσεις για την αποκλιμάκωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρές εξηγήσεις για την αποκλιμάκωση

Η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για την ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η ένταση αυτή έχει προκύψει από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμφωνία των Πρεσπών. Προφανώς, κάθε χώρα δικαιούται να έχει τις θέσεις της και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, όχι όμως σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μιας άλλης χώρας.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη του κόσμου. Με τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα. Με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και το Ιράν. Και με όλους προωθεί τις σχέσεις ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, υπερασπιζόμενη πάντοτε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ρωσία έχουν συμφέρον από τη συνέχιση της διπλωματικής έντασης. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει μια μακρά παράδοση φιλίας, αλλά και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας. Αυτό είναι κάτι αναμφίβολα θετικό, πολύ περισσότερο όταν συμβαίνει σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας και περιφερειακής αποσταθεροποίησης. Συνεπώς, κανείς δεν βγαίνει ωφελημένος από τη διατάραξη της μεταξύ τους ισορροπίας σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Με αυτή ακριβώς τη λογική, η Αθήνα κατέστησε εχθές σαφές ότι η στάση της θα είναι αποφασιστική στα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας, επιδιώκει όμως και θα συνεχίσει να επιδιώκει την προώθηση των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Αυτή η καθαρή ελληνική θέση ανοίγει τον δρόμο για την αποκλιμάκωση. Η Ρωσία είναι ικανή αντιληφθεί ότι η συνέχιση της έντασης είναι αντιπαραγωγική και δεν συμφέρει κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL