Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αλληλεγγύη στο χρέος για τράπεζες ή γερμανικός γκρεμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Αλληλεγγύη στο χρέος για τράπεζες ή γερμανικός γκρεμός

Eugene Delacroix, "Ο Δάντης και ο Βιργίλιος στον κάτω κόσμο", 1822

του Δημήτρη Σκαρπαλέζου*

Πολλές χώρες της Ευρώπης με την αρχή της κρίσης είδαν τα χρέη τους να εκτοξεύονται στα ύψη από την προσπάθεια να σωθούν (όπως πάντα με το αζημίωτο) οι τράπεζες και, τελικά, κυρίως οι γαλλογερμανικές τράπεζες που είχαν εκτεθεί με το πάρτι "πυραμίδων χρέους" και είχαν τρύπες τρισεκατομμυρίων συνολικά.

Η πολιτική τού να περνάει η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος στην πλάτη κάθε κράτους, αλλά τελικά εις όφελος κυρίως γαλλογερμανικών τραπεζών, ενέτεινε την ανισότητα ανάμεσα στα κράτη - μέλη και αποτέλεσε παράδειγμα του ρητού: "Βοήθα με, φτωχέ, να μην σου μοιάσω".

Ίσως είναι καιρός να προτείνει η Ελλάδα έναν τρόπο να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας όλα τα τμήματα των δημοσίων χρεών και δανείων που πάρθηκαν από τα κράτη στο πλαίσιο αυτής της διάσωσης να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Μια τέτοια κίνηση θα ελάφρυνε όλες τις χώρες της Ευρώπης με μεγάλο χρέος και θα επέτρεπε να αρχίσει να σπάει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Σε μια τέτοια πρόταση θα είχαμε πιθανότατα τη συμφωνία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και ίσως και της Ιρλανδίας. Θα έπρεπε επίσης να ξανασυζητούσαμε τη διαδικασία επιλογής του προέδρου της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία, ενώ είναι το σημαντικότερο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Η μόνη δίκαιη λύση θα ήταν να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να καθαιρείται όταν κάνει χοντρά λάθη "πολλαπλασιαστή" ή άλλα...

Η Γερμανία πιθανώς να έβαζε βέτο, αλλά καιρός να βάλουμε όλους προ των ευθυνών τους και να αντισταθούμε στην αλαζονεία της γερμανικής άρχουσας τάξης που συμπεριφέρεται σαν η Ευρώπη να είναι τσιφλίκι της, ζητώντας επισήμως αποζημίωση για τις λάθος πολιτικές που επιβλήθηκαν από την τρόικα, με αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από ενός τετάρτου τού εθνικού μας εισοδήματος. Και επίσης, μη διστάζοντας να βάλουμε θέμα αποζημιώσεων και κατοχικού χρέους. Βέβαια, τα παραπάνω θα σήμαιναν ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις καινοτόμους μορφές πληρωμών, όπως τα IOU, και όλες τις μορφές αντιποίνων με τα ελληνικά ομόλογα, σε περίπτωση που η τρόικα δοκιμάσει να μας "πειθαρχήσει" με νέους εκβιασμούς.

Το Brexit, η σύγκρουση μεταξύ ξενοφοβικών και μετριοπαθών, η αλλαγή κυβερνήσεων στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, οι αντιθέσεις στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, όλες αυτές οι εξελίξεις που αποδυναμώνουν το μέτωπο των οπαδών της αυστηρής λιτότητας, κάνουν έτσι ώστε ο συσχετισμός δυνάμεων να μην είναι πια τόσο ασφυκτικός εναντίον μας όσο τον Ιούλιο του δημοψηφίσματος.

Αν παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει κάποια πιθανότητα να πετύχουμε και να αποσοβήσουμε νέα κρίση. Αν δεν κάνουμε τίποτα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε την αδιέξοδη πορεία προς τον στραγγαλισμό της χώρας μας και την στρουθοκαμηλική πορεία της Ευρώπης προς τον γκρεμό.

* Ο Δημήτρης Σκαρπαλέζος δίδασκε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL