Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πίσω στον 19ο αιώνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω στον 19ο αιώνα...

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, και του σοσιαλιστικού μπλοκ, λίγα χρόνια νωρίτερα, η Δύση πανηγύριζε γιατί ο καπιταλισμός είχε κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτό που δεν κατάλαβαν τότε οι δυτικοί σύμμαχοι ήταν ότι μαζί με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας άρχιζαν να μετρούν αντίστροφα και τα δυτικά ψυχροπολεμικά μορφώματα, του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ / Ε.Ε. Το πρώτο ως στρατιωτικός μηχανισμός ενάντια στην «κόκκινη απειλή», η δεύτερη ως αναγκαίο πολιτικό - οικονομικό συμπλήρωμα συναίνεσης των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών.

Μέσα λοιπόν στην ευωχία για το «τέλος της Ιστορίας» οι νικητές του καπιταλισμού θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τα «εργαλεία» της διπολικής αρχιτεκτονικής στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Έτσι κύλησαν τα πράγματα από το 1990 και πορεύθηκαν μέχρι σήμερα, με εξαίρεση, ίσως, την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν την λες και απευθείας απόγονο των οραματιστών της ΕΟΚ.

Τώρα λοιπόν η νέα εικόνα σχηματοποιείται και οι δυτικοί σύμμαχοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τίποτε δεν είναι ίδιο με παλιά. Ο κοινός εχθρός δεν υπάρχει. Όλοι και η Κίνα- στο ίδιο σύστημα παίζουν, κανείς δεν θέλει να το αλλάξει. Τα συμφέροντα μοιάζουν όλο και λιγότερο κοινά (εμπορικός πόλεμος), ενώ ο καζινοκαπιταλισμός του 1%, της λιτότητας, των φοροπαραδείσων και των οικονομικών κρίσεων τα ανακατεύει όλα έτι περαιτέρω. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο καπιταλισμός στη νεοφιλελεύθερη έκδοσή του, στην οποία όλοι ομνύουν, είναι πολύ ανταγωνιστικός οικονομικά, πολύ εθνικιστικός πολιτικά, χωρίς ανεκτικότητα και αλληλεγγύη. Όλα τα «συνεταιρικά» και «συλλογικά» σχήματα τού φαίνονται πολύ κομμουνιστικά και ευνοεί την εθνική αναδίπλωση και περιχαράκωση (Πρώτα η Αμερική). Με λίγα λόγια, το ΝΑΤΟ φαίνεται πολύ ακριβό (Τραμπ) γι’ αυτά που μπορεί να προσφέρει (δεν υπάρχει ΕΣΣΔ), η Ε.Ε. πολύ δαπανηρή (Σόιμπλε) γιατί η Γερμανία είναι πλέον μία και όχι δύο και κυρίως το (πολιτικό) σχέδιο ενοποίησης που υπηρετεί είναι μιας εποχής που έχει προ πολλού πεθάνει.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που μέχρι χθες θεωρείτο αυτονόητη και συγκολλητική ουσία απέναντι στον κίνδυνο του κομμουνισμού, σήμερα δεν πείθει ή τουλάχιστον δεν αρκεί για να στοιχηθούν πίσω της χώρες. Τα συμφέροντα χωρίς ιδεολογικό περίβλημα δεν φτιάχνουν συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ ή Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά συγκρούσεις και ανταγωνισμούς σχηματισμών που μας γυρνούν στον 19ο αιώνα.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL