Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης και οι ευρωρατσιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης και οι ευρωρατσιστές

Η είσοδος των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν μια τονωτική ένεση τόσο στο δημογραφικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα μιας χώρας που από τότε άρχιζε να αντιμετωπίζει προβλήματα γήρανσης του πληθυσμού της και ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά της ταμεία. Παρά την ξενοφοβική ρητορική και τα ρατσιστικά ανακλαστικά συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών και περιθωριακών ομάδων της κοινωνίας οι οικονομικοί μετανάστες, πέραν πολλών άλλων, είχαν θετική δημογραφική και οικονομική επίδραση στη χώρα μας, και αυτό αποτελεί ένα γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση.

Με αυτά τα δεδομένα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον άρθρο του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Διαλύοντας τους μύθους για τη μετανάστευση στην Ευρώπη», όπου γίνεται αναλυτική αναφορά στα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, που είναι τεράστια στη Γηραιά Ήπειρο και θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις όποιες αντιθέσεις της κοινής γνώμης, που μεταφράζονται εσχάτως σε υπερψήφιση ξενοφοβικών πολιτικών σχηματισμών που επιμένουν στα κλειστά σύνορα.

Τον περασμένο χρόνο, στην Ε.Ε. οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat. «Ο συνολικός πληθυσμός του μπλοκ, ωστόσο, διαμορφώθηκε στα 512,6 εκατ. στις αρχές του έτους από τα 511,5 εκατ. στις αρχές του 2017 και 510,3 εκατ. τον Ιανουάριο του 2016. Η καθαρή μετανάστευση κάλυψε τη διαφορά, με τους υπηκόους χωρών εκτός της Ε.Ε. να αποτελούν περίπου το 4% της Ε.Ε. Και καθώς γηράσκει ο πληθυσμός, χρειάζονται περισσότεροι μετανάστες», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που ανοίγει ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο στη συζήτηση για το αν θέλουμε μια Ευρώπη που θα αργοπεθαίνει εντός των συρματοπλεγμάτων της ή μια Ευρώπη που θα βλέπει τη μετανάστευση ως ένεση ζωής.

«Το μήνυμα είναι δύσκολο να περάσει στους ψηφοφόρους σε μια εποχή λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων. Θα ήταν όμως συνετό για τις κυβερνήσεις, που σίγουρα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα ήδη πιέζονται από το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαλύσουν τους μύθους αναφορικά με τη μετανάστευση» αναγνωρίζει ο συντάκτης του άρθρου, που είναι καταδικασμένο να περάσει στα ψιλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μιας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το φοβικό κρεσέντο των ευρωρατσιστών, οι οποίοι εκτός από τείχη υψώνουν επικίνδυνα και τα ποσοστά τους τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αποκρύπτοντας από τους πολίτες την ενοχλητική αλήθεια πως "τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης είναι τεράστια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL