Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Βορίδης και Γεωργιάδης / Βορίδης και Γεωργιάδης "φέρνουν" τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Β' Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βορίδης και Γεωργιάδης / Βορίδης και Γεωργιάδης "φέρνουν" τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Β' Αθηνών

Σε νέα "διόρθωση" της θέσης της για την κατάτμηση της Β' Αθηνών υποχρεώθηκε η Ν.Δ. χθες στη Βουλή. Αυτή τη φορά ο εισηγητής του κόμματος Μάκης Βορίδης θυμήθηκε ότι "η Ν.Δ. έχει τοποθετηθεί επί της αρχής υπέρ της κατατμήσεως. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη αυτό. Και είναι σταθερή μας τοποθέτηση". Σήμερα πάντως αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποκαταστήσει τη θέση του κόμματος απέναντι στις πιέσεις των βαρόνων. Πρακτικά στις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν σήμερα για τον "Κλεισθένη" η Ν.Δ. θα πρέπει

- ή να απαρνηθεί την συσχέτιση της κατάτμησης με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

- ή να δώσει στην κυβέρνηση τις 200 ψήφους για να ισχύσει άμεσα η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (Β' Αθηνών και Αττικής).

Μ. Βορίδης: Είστε κομμουνιστές!

Η σοβούσα αντιπαράθεση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον χώρο της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής της Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ επί κομμουνισμώ! "Είναι όλο εγγεγραμμένο μέσα σε ένα σχέδιο χειραγωγήσεως ανεξάρτητων θεσμών που πρέπει να υποταχθούν στο μεγάλο κράτος και τελικά στο κόμμα το οποίο χειραγωγεί το κράτος. Αυτή είναι η αντίληψή σας. Κακά τα ψέματα. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Όλοι έχετε κομμουνιστικό παρελθόν. Αυτή την αντίληψη έχετε υπηρετήσει. Αυτό πιστεύετε. Αυτό σκέφτεστε. Αυτό είναι που έχει μέσα η καρδιά σας", είπε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση "εργαλειοποιεί την Αυτοδιοίκηση".

123 εκατ. στους ΟΤΑ

"Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους 209 δημάρχους που τους εγκρίναμε 326 αιτήματα χρηματοδότησης ύψους 123.507.902 ευρώ, για να δούμε τελικά ποιος εργαλειοποιεί την Αυτοδιοίκηση, διότι μεγαλύτερη εργαλειοποίηση για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι άλλη από αυτήν την οποία εσείς έχετε και προσεγγίζετε τα θέματα της δημοκρατίας και του εκλογικού συστήματος στη βάση αναπαραγωγής ενός κεντρικού πολιτικού συστήματος εξουσίας, του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μ. Θελερίτη: Και το ΠΑΣΟΚ κατά της απλής;

Η απλή αναλογική είναι αίτημα της ΚΕΔΕ από το 2003, υπενθύμισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. "ήταν πάντα υπέρ του συγκεντρωτικού κράτους", καθώς αντιλαμβάνεται την Αυτοδιοίκηση ως "ένα πεδίο κατοχύρωσης της κρατικής προστασίας του ιδιωτικού τομέα". Η Μ. Θελερίτη επέκρινε το ΠΑΣΟΚ. "Η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου αναγνωρίζει ότι το ισχύον σύστημα παραβιάζει τη λαϊκή εντολή για την ισότητα της ψήφου. Εφόσον το αναγνωρίζει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα έφερε και πρόταση νόμου για την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, τι ζητάει αυτή τη στιγμή; Όχι απλή αναλογική για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την κατοχύρωση της ισότητας της ψήφου αλλά κάτι ενδιάμεσο;" ρώτησε.

"Εκθρέψατε το αυγό του φιδιού και, με αυτό το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρνετε, θα το εκθρέψετε ακόμη περισσότερο", υποστήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ΚΚΕ υπέρ απλής

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο που "περιλαμβάνει αντιδραστικές αλλαγές", αλλά ψηφίζει την απλή αναλογική, δημιουργώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν να τεθεί όριο εισόδου 3%.

"Ναι" Ποταμιού στην κατάτμηση

Υπέρ της κατάτμησης των δύο περιφερειών στην Αττική τάχθηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση παίζει "κατενάτσιο" με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL