Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
"Σπάνε" οι μηχανισμοί κομμάτων και δημάρχων / Μαζί με τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σπάνε" οι μηχανισμοί κομμάτων και δημάρχων / Μαζί με τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Νέα αρνητικά δεδομένα για τους κομματικούς και πολιτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν και σε δήμους και Περιφέρειες δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αποδέχθηκε την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνώντας ότι "η μετάβαση (από τον 'Καλλικράτη' στον 'Κλεισθένη') πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο". Με τον τρόπο αυτό εκτός των άλλων διασφαλίζεται ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, καθώς δεν θα έχει προηγηθεί εκλογή άλλης κυβέρνησης που θα μπορούσε να αλλάξει τον νόμο.

"Και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019", ξεκαθάρισε ο Π. Σκουρλέτης και υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ιστορία της τροπολογίας

Η βουλευτική τροπολογία πάντως είχε τη δική της ιστορία. Ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της βουλευτικής τροπολογίας επειδή οι υπουργικές χρειάζονται περισσότερο χρόνο (π.χ. έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο). Επιπλέον κατατέθηκε και δεύτερη διορθωτική τροπολογία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Αραχωβίτης Σταύρος, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας, Γιώργος Τσόγκας) κατέθεσαν τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Χθες το πρωί επανακατέθεσαν την τροπολογία προτείνοντας ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει μαζί με τις ευρωεκλογές. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε σε δημοσιογράφους ότι αυτό προτείνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και να μειωθεί το κόστος των εκλογών.

Μ. Βορίδης: Κατάρρευση, παραιτήσου

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης ξέχασε ότι κατηγορούσε την κυβέρνηση επειδή όριζε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη λήξη της κυβερνητικής θητείας. "Η συζήτηση θα μπορούσε να έχει τίτλο 'Στο ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου Αλ. Τσίπρα'", είπε και ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται "σε πανικό και διανοητική ταραχή". "Βρίσκεστε σε πανικό, αποδρομή, κατάρρευση. Εργαλιοποιείτε την Αυτοδιοίκηση με αισχρό τρόπο και παίζετε με τους θεσμούς. Σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε", υποστήριξε.

"Ο Π. Σκουρλέτης ακύρωσε μια μακρά προσωπική προσπάθεια να διατηρήσει μια κάποια προσωπική σοβαρότητα. Κανονικά λες 'με συγχωρείτε εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Ο επόμενος παρακαλώ'. Και διατηρείς την προσωπική σου αξιοπρέπεια", εκτίμησε ο εισηγητής της Ν.Δ. κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την άλωση της Αυτοδιοίκησης όπως παλαιότερα και των ΜΜΕ.

Π. Σκουρλέτης: Χρεοκοπήσατε το κόμμα σας

"Έχετε στις τάξεις σας μια μάλλον έμπειρη, παλιά δημοσιογράφο, τη Μαρία Σπυράκη, η οποία εθήτευσε στο Mega. Θυμόσαστε τι έλεγε για τα ρεπορτάζ των καλών χρόνων, όταν υπήρχε το Mega και το πώς οι παρεμβάσεις από τους μετόχους, τους 'νταβατζήδες', που έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, στην ίδια την ενημέρωση, πώς οι σχέσεις διαπλοκής, πώς τα δάνεια 'αέρα πατέρα' που δίνατε, είναι όλα αυτά που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας; Γιατί στο κόμμα ούτως ή άλλως έχετε χρεοκοπία και πρέπει κάποια στιγμή να δώσετε τα δάνεια", του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση.

ΔΗ.ΣΥ.: Μικροκομματικά παιχνίδια

"Αυτά που λέτε έρχονται σε αντίθεση με όσα λέγατε τόσον καιρό. Έπρεπε να παραιτηθείτε μετά από αυτή την εξέλιξη. Η τροπολογία κατόπιν εντολής Σκουρλέτη ή Μαξίμου αποδεικνύει ότι την Αυτοδιοίκηση τη βάζετε κάτω από μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε ώρα με την ώρα τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε πως "όποτε να τις κάνετε, ο χώρος μας θα είναι και ενωμένος και δυνατός και ισχυρός και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές".

Μαοϊκές αναφορές έκανε η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου λέγοντας: "Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση. Σας αρέσει η αναταραχή και ιδιαίτερα στον Αλ. Τσίπρα που νομίζει ότι θα γλιτώσει την κατάρρευση". "Είστε ανίκανοι μηχανορράφοι και σκευωροί. Γιατί σκευωρία ήταν αυτό με τις βουλευτικές τροπολογίες", πρόσθεσε.

"Η Ν.Δ. δεν πατά στα πόδια της"

"Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν θα γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;" σχολίασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Στ. Θεοδωράκης: Προχειρότητα

"Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο το2019. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας", ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ταύτιση Πατούλη - Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ταυτίστηκε με το αίτημα της Ν.Δ. για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για "κυνικά παιχνίδια εξουσίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL