Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βοήθημα για την κάλυψη οφειλών ηλεκτρισμού ευάλωτων νοικοκυριών

Τη δυνατότητα κάλυψης μέχρι και του συνόλου των οφειλών ηλεκτρισμού καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, των οποίων το ρεύμα είχε αποκοπεί έως τις 30 Ιουνίου, προβλέπει απόφαση με την οποία επεκτείνεται...

Τη δυνατότητα κάλυψης μέχρι και του συνόλου των οφειλών ηλεκτρισμού καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, των οποίων το ρεύμα είχε αποκοπεί έως τις 30 Ιουνίου, προβλέπει απόφαση με την οποία επεκτείνεται η ρύθμιση για την παροχή άπαξ οικονομικού βοηθήματος προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότησή τους.

Συγκεκριμένα, με νέα Υπουργική Απόφαση των υπουργείων ΠΕΝ και Οικονομικών τίθεται ως όριο αποσύνδεσης η 30ή Ιουνίου, ενώ η αρχική απόφαση αφορούσε αποκοπές έως 14 Φεβρουαρίου για τη λήψη του ειδικού βοηθήματος. Σημειώνεται ότι η παροχή του βοηθήματος αφορά το 60% των αποκοπών, ενώ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αντιστοιχούν σε αποκοπές υπολογίζεται σε περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Τα αιτήματα εξετάζονται από επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιτροπές αυτές αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον:

- Η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία τού προς εξέταση δικαιούχου.

- Ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά κάλυψης οφειλών κλιμακώνονται ως εξής:

- Για οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καλύπτεται το πλήρες ποσό.

- Για οφειλές 6.001-9.000 ευρώ το 75%.

- Για οφειλές 9.001-12.000 ευρώ το 50%.

- Για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%.

Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο