Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Σαφές μήνυμα του επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ / "Όχι" στη συμφωνία σημαίνει επιστροφή των προσκλήσεων από ΝΑΤΟ - Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ / "Όχι" στη συμφωνία σημαίνει επιστροφή των προσκλήσεων από ΝΑΤΟ - Ε.Ε.

Σαφές μήνυμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ πως η άρνηση της συμφωνίας των Πρεσπών οδηγεί σε επιστροφή των προσκλήσεων από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έστειλε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ε.Ε. στα Σκόπια, πρέσβης Σάμουελ Ζγκόμπαρ, ανατρέποντας ταυτόχρονα και την παραφιλογία της Ν.Δ., η οποία ισχυρίζεται ότι η έναρξη της διαδικασίας στις 12 του μήνα στις Βρυξέλλες είναι τελεσίδικη για την Ελλάδα...

Πρώτα οι συνταγματικές αλλαγές

Άλλωστε, οι ίδιοι οι αρμόδιοι στα Σκόπια υπενθύμισαν ότι για να κυρώσει η Ελλάδα το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα η ΠΓΔΜ να έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή να έχει διεξαχθεί με επιτυχία το δημοψήφισμα και να έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές αλλαγές.

Συμβιβασμός, η αρχή της Ε.Ε.

Στη συνέντευξή του του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Nezavisen Vesnik", ο κ. Ζγκόμπαρ είναι απολύτως σαφής: "Καθένας, για να μιλήσουμε απλά, έχει δύο επιλογές σχετικά με το πώς μπορεί να βλέπει την κατάσταση. Μπορείτε να είσαστε κατά της συμφωνίας, να πιστεύετε πως είναι κακή και πως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Όμως, σε αυτή την περίπτωση έχετε δύο υποχρεώσεις. Η πρώτη είναι να παρουσιάσετε εναλλακτική λύση, αντικειμενική, καλύτερη εκδοχή και συμφωνία που έχει πιθανότητες να την αποδεχθεί η άλλη πλευρά. Όταν απορρίπτετε κάτι θα πρέπει να πείτε ποια είναι η λύση, εξαιτίας της σοβαρότητας της απόφασης. Και η δεύτερη είναι να αποδεχθείτε ότι σε περίπτωση που απορρίψετε τη συμφωνία, θα πρέπει να επιστρέψετε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ο δρόμος θα σταματήσει εδώ. Πρέπει να σκεφτείτε αυτές τις δύο εκδοχές", τονίζει ο πρόεσβης.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί πολίτες και πολιτικούς της γειτονικής χώρας να δεχθούν "ως δεδομένο το ότι κάθε συμφωνία συνιστά συμβιβασμό. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες της Ε.Ε., να κάνει δηλαδή συμβιβασμούς για να επιτύχει συμφωνίες. Και συμβιβασμός είναι όταν κάποιος λαμβάνει κάτι και ως αντάλλαγμα πρέπει να δώσει κάτι. Πρέπει να κατανοήσετε επίσης ότι με αυτή τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι δύο σκέψεις βάσει των οποίων θα πρέπει να επανεξετάσετε μέσα σας τα πράγματα. Εγώ εδώ εντοπίζω το δίλημμα σχετικά με αυτή την, σίγουρα πολύ συναισθηματική και δύσκολη, απόφαση».

Το VMRO επενδύει σε σύγκρουση οπαδών

Στο μεταξύ το VMRO επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον θάνατο 21χρονου οπαδού της ποδοσφαιρικής ομάδας "Βαρντάρ", που εκπροσωπεί το σλαβικό στοιχείο της πόλης. Ο 21χρονος ήταν μέλος των αποκαλούμενων “Κομίτι” (“Κομιτατζήδες”) και είχε δεχθεί επίθεση στις 29 Ιουνίου, που μετά τον θάνατό του αποδόθηκε σε μέλη των αποκαλούμενων “Σβέρτσερι” (“Λαθρέμποροι”), όπως ονομάζονται οι οργανωμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας “Σκούπι” (Σκόπια στα αλβανικά), που εκπροσωπεί το αλβανικό στοιχείο της πόλης. Το VMRO κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών για αδράνεια, καθυστέρηση πληροφόρησης και συγκάλυψη των ενόχων και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, που απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η αναζωπύρωση εντάσεων και να μην αποδίδεται εθνοτικός χαρακτήρας στο συμβάν. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα, με μήνυμά του στο Facebook, εξέφρασε συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θύματος, ενώ απηύθυνε έκκληση να αποφεύγεται η ρητορική μίσους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL