Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Άλλη μια απόδειξη, η ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία / Διαχωριστική γραμμή κυβέρνησης - Ν.Δ., τα εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλη μια απόδειξη, η ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία / Διαχωριστική γραμμή κυβέρνησης - Ν.Δ., τα εργασιακά

Τη «μεγάλη διαχωριστική γραμμή» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. στο ζήτημα των εργασιακών επισήμανε, με αφορμή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αντίθεση με τη σύμπτωση αντεργατικών απόψεων μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ. Η διαχωριστική αυτή γραμμή φάνηκε και στην ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς μόνο η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν παρών.

Στο άρθρο 6 για τις προϋποθέσεις έκπτωσης του προστίμου σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου με πλήρη εργασία, Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή επίσης καταψήφισαν, ενώ παρών ψήφισαν ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ. Στο άρθρο 9 για τη συνευθύνη έναντι των εργαζομένων στις εργολαβίες Ν.Δ., Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ και Χ.Α. ψήφισαν παρών. Τέλος, η διάταξη για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή που καταψήφισε.

Μετά το πρόστιμο προσλαμβανόταν μόλις το 1/3

Σε σχέση με την αδήλωτη εργασία, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε την ανάγκη χτισίματος συμμαχίας μεταξύ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των εργαζομένων. Η υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόστιμο των 10.500 ευρώ «άφηνε εκτός οπτικής» το τι γίνεται την επόμενη μέρα με τον αδήλωτο εργαζόμενο και τη συμμόρφωση της επιχείρησης και επισήμανε τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική του προστίμου που βασίστηκαν στα στοιχεία του ΣΕΠΕ τα οποία φανερώνουν ότι μετά το πρόστιμο μόνο το 1/3 των εργαζομένων προσλαμβάνοναν και από αυτούς το 62% για μερική εργασία.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Παράλληλα με την καθιέρωση κινήτρου στον εργαζόμενο για να κάνει καταγγελία,η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση και του ΣΕΠΕ, με την Έφη Αχτσιόγλου να τονίζει ότι με τις 200 νέες θέσεις «αντιστρέφουμε πλήρως την οργανωτική απαξίωση» στην οποία είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος, η υπουργός επισήμανε και τις παρεμβάσεις στον χώρο των εργολαβιών με την καθιέρωση της συνευθύνης αναθέτοντος, εργολάβου και υπερεργολάβου έναντι των εργαζομένων, ρύθμιση που ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ν. Ηλιόπουλος: Είχαν διαλύσει το ΣΕΠΕ

«Όποτε αναγκάζεται να μιλήσει, το πρόγραμμά της είναι η συνέχιση των μνημονιακών καταναγκασμών» τόνισε σχετικά με τις θέσεις της Ν.Δ. ο Ν. Ηλιόπουλος κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην πρόσφατη συνέλευση των ελληνικών τραπεζών «δεν βρήκε μισή λέξη να πει για τους εργαζόμενους». Ο Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι στις τράπεζες από πέρυσι έχουν βεβαιωθεί 2,8 εκατ. ευρώ πρόστιμα για αδήλωτη εργασία υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι ενημερώνουν πως μετά το πρόστιμο των 1,6 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς «για πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια, τηρείται το ωράριο».

Σε σχέση με την αδήλωτη εργασία ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι, παρά το υψηλό πρόστιμο επί της προηγούμενης κυβέρνησης, οι εργοδότες μπορούσαν «να πάρουν το ρίσκο» λόγω του συνδυασμού της διάλυσης του ΣΕΠΕ και της έλλειψης κινήτρου από τον εργαζόμενο για καταγγελία, ενώ θύμισε ότι η επιχείρηση που κάνει παράβαση υποχρεωτικά θα επανελέγχεται για δύο χρόνια, με το πρόστιμο για υποτροπή να είναι πολύ υψηλό.

Προς μείωση της παιδικής φτώχειας

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της παιδικής φτώχειας στο 21% σε ένα χρόνο από τώρα υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου θυμίζοντας ότι τις «εποχές της ευμάρειας», δηλαδή το 2008, η παιδική φτώχεια ανερχόταν στο 23%. Η Θ. Φωτίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την παιδική φτώχεια στο 26,6% και την έχει μειώσει κατά 2,1% με βάση τα στοιχεία του 2017 και πριν τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και των προγραμμάτων σχολικών γευμάτων και επέκτασης των βρεφονηπιακών σταθμών.

Παράλληλα, η Θ. Φωτίου κάλεσε σε ευρεία στήριξη των διατάξεων για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παρατηρώντας ότι η Βουλή «έχει μια μεγάλη ευκαιρία να δηλώσει με την ψήφο της πως βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και προειδοποιώντας τούς «Μένουμε Ευρώπη» ότι το ύψωμα των τειχών «είναι η διάλυση επί της ουσίας της Ευρώπης».

Διολίσθηση στο ψεύδος από τη Ν.Δ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «διολίσθηση στο ψεύδος» με αφορμή την αξιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης για το ασφαλιστικό προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό της περί υπονόμευσης της οικονομίας σε σχέση με το 2014, ψεύδος που αναπαράγεται από τα φιλικά προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ. Ο Αν. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η αναλογιστική μελέτη αναφέρεται σε «δημοσιονομική μείωση» της δαπάνης για το ασφαλιστικό σύστημα, κάτι που «δεν ισοδυναμεί με μείωση συντάξεων», καθώς οι πόροι μπορούν να αντληθούν κι από αλλού, όπως η ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης επισήμανε το αίτημα 33 βουλευτών ώστε η κυβέρνηση να κυρώσει την κοινοτική Οδηγία του 1999 για την αρχή της μη διάκρισης ανάμεσα στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου και ορισμένου χρόνου, Οδηγία χάρη στην οποία υπάρχουν σημαντικές καταδίκες για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.

Ευ. Βενιζέλος για... ιδιωτική ασφάλιση

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία του νομοσχεδίου και να στρέψει τη συζήτηση στο, κατά τη γνώμη της, πιο «βολικό» ζήτημα της περικοπής των συντάξεων και του ενδεχομένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί τελικά. Εκτός από τη Ν.Δ., που κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση των μειώσεων, στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σε μια τοποθέτηση αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς, αλλά και τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση «επιδιώκει την κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων ή απλώς επιδιώκει την αναβολή του μέτρου αυτού, ώστε αυτό να επιβληθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση». Παράλληλα, χαρακτήρισε την περικοπή των συντάξεων «διαρθρωτικό» κι όχι δημοσιονομικό μέτρο και σχολίασε ότι μπορεί να επανασχεδιαστεί «εφόσον διαμορφωθούν στην επόμενη Βουλή, με μια άλλη κυβέρνηση, οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη βελτίωσή του». Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τις προτάσεις του Μ. Νεκτάριου που προβλέπουν «ενεργό κοινωνικό ρόλο» της... ιδιωτικής ασφάλισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL