Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Στη νέα εποχή των πολέμων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη νέα εποχή των πολέμων...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων τέθηκαν σε ισχύ από τις ΗΠΑ με τα μέτρα του Τραμπ, πυροδοτώντας τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική Ιστορία. Και έπεται συνέχεια. Οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και του εμπορίου. Πλην όμως, η νέα αμερικανική ηγεσία αποσύρεται σταδιακά από όλους τους διεθνείς θεσμούς, αναγνωρίζοντας ως μοναδικό διαιτητή τον εαυτό της.

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ θα καταφέρει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές εταιρείες, σε επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας αλλά και στους καταναλωτές.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει το κόστος αυτών των περιοριστικών μέτρων. Ένα παράδειγμα που μετρήθηκε αφορά το πλήγμα στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αν γίνει πραγματικότητα το «σκληρό Brexit». Η πιθανότητα να κληθεί να πληρώσει δασμούς, που μεταφράζονται σε πρόσθετο κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων στερλινών τον χρόνο, είναι μεγάλη για την Jaguar Land Rover, εξαλείφοντας το σύνολο των κερδών της, κάτι που θα την ωθήσει να εξετάσει μεταφορά της παραγωγής εκτός χώρας. Και οι Βρετανοί εργαζόμενοι;

ΟΛΕΣ όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, BMW, Opel, Nissan, Toyota, Honda, τονίζουν ότι μακροπρόθεσμα θα τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο της παραγωγής τους στη Βρετανία. Πάνω από μισά μέρη των αυτοκινήτων εισάγονται από την Ε.Ε. και σήμερα δεν περνούν τελωνειακό έλεγχο. Αν αυτό ανατραπεί, οι συνέπειες είναι προφανείς.

ΠΟΥ το πάει ο Τραμπ; Ποια τα σχέδια του; Τι σήμαινε η πρότασή του στον Γάλλο Πρόεδρο να βγάλει τη χώρα του από την Ε.Ε.; Είναι στα σχέδια των Αμερικανών η διάλυση της Ε.Ε., ελέγχοντας πολιτικά όλες σχεδόν τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης; Έχει οφέλη η Ρωσία του Πούτιν από μια πιθανή διάλυση της Ε.Ε.; Πόσο μπορούν να αντισταθούν οι «παλιές» ιδρύτριες δυνάμεις της Ε.Ε. όταν πολιτικοί περιορισμένων οριζόντων κερδοσκοπούν από την ύφεση αντιμετωπίζοντας ως μοναδικό εχθρό τους μετανάστες;

Η Ε.Ε. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ σε αναστάτωση, σε κρίσιμη καμπή. Το μοντέλο οικονομικής λειτουργίας του κόσμου μας, που λειτούργησε ειρηνικά τα τελευταία τριάντα χρόνια, αν ανατραπεί, και μάλιστα έτσι, χωρίς συνεννοήσεις, μπορεί, εκτός από οικονομικούς, να προκαλέσει τελικά και κανονικούς πολέμους παντού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL