Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Καθαρό μήνυμα από τον Δ. ΤζανακόπουλοQ / Τελειώνουμε την εργασιακή ζούγκλα της περιόδου 2010-2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρό μήνυμα από τον Δ. ΤζανακόπουλοQ / Τελειώνουμε την εργασιακή ζούγκλα της περιόδου 2010-2014

΄Μήνυμα πως ο ελληνικός λαός "δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού δωδεκάωρου του κ. Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κ. Μητσοτάκη", έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα χαρακτηρίζοντάς τον "λαγό" της Ν.Δ.

Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως θωρακίζονται περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και τίθονται σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας. "Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας", επισήμανε, τονίζοντας πως έπονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού "και να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010-2014".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, "που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οκτάωρο", και ο ΣΕΒ, που επιμένει "να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020". Σημείωσε ακόμη πως εκπροσωπεί τα "στενά εργοδοτικά συμφέροντα".

ΣΕΒ κατά συλλογικών συμβάσεων

Νωρίτερα, ο Θ. Φέσσας, σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το νομοσχέδιο, είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση καταγγέλλοντάς την για "διγλωσσία, ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και τεχνητή πόλωση" σημειώνοντας πως έτσι αποθαρρύνονται οι επενδυτές. Παράλληλα, αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι "αντιστρατεύεται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών αλλά και εργαζομένων". Μίλησε ακόμη για τις αλλαγές που αφορούν στη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εκφράζοντας την απορία: "Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν".

Αναφέρθηκε ακόμη στη ρύθμιση για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί την προστασία των εργαζομένων, ενώ δημιουργεί "σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων". Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης του αναθέτοντος το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση του έργου. Κάτι που, όπως εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους "να στραφούν και κατά της αναθέτουσας αρχής ή του εργολάβου για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων απαιτήσεών τους".

Απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και στον ΣΕΒ, σημείωσε πως "υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης".

"Φίλος της παράνομης εργοδοσίας" ο Βρούτσης

Σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση κατά του νομοσχεδίου, ο Δ. Τζανακόπουλος συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση "να είναι λίγο πιο προσεκτική στις καταγγελίες προς την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα προστασίας των εργαζομένων", χαρακτηρίζοντας "κωμική" την "τάση" του Γ. Βρούτση "να προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

"Εκτός από προπέτης, έχει αναδειχθεί όλα τα τελευταία χρόνια και στον καλύτερο φίλο της παράνομης εργοδοσίας", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,. Παράλληλα, κατηγόρησε τον τομεράρχη εργασίας της Ν.Δ. πως στη θητεία του "αυτό το οποίο έκανε ήταν να συνεχίσει την πολιτική της ακραίας απορρύθμισης και την πολιτική της εργασιακής ζούγκλας", υπενθυμίζοντας πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά, η σχέση μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης ήταν 60%-40% υπέρ της πλήρους απασχόλησης, σχέση που αντιστράφηκε όταν παρέδωσαν την κυβέρνηση, ενώ η αδήλωτη εργασία έφτασε το "θεόρατο" 20%.

Αναφορικά με την τροπολογία της Ν.Δ. για τις συντάξεις, έκανε λόγο για "ιλαροτραγωδία", σημειώνοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο για να "παρακαλέσει" τη γερμανική κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην Αθήνα την ακύρωση του μέτρου αλλά "πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη". "Προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με μια τροπολογία η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσεις" υπογράμμισε.

Δ. Τζανακόπουλος: "Ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού δωδεκάωρου του κ. Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κ. Μητσοτάκη"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL