Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών / Πλειοψηφία άνω των 200 εδρών για την κατάτμηση της Β Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών / Πλειοψηφία άνω των 200 εδρών για την κατάτμηση της Β Αθηνών

Αναστρέφει πορεία η Ν.Δ. και ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή της κυβέρνησης αποδεχόμενη την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που προβλέπεται στον "Κλεισθένη". "Μέσα σε τρεις μέρες η Ν.Δ., ενώ ανακάλυπτε λόγους σκοπιμότητας για το πώς μοιράστηκαν οι δήμοι στην κατάτμηση της Β' Αθηνών, άλλαξε στάση", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ζητώντας από τη Ν.Δ. "να καταλάβει ότι η κατάτμηση είναι υπερώριμο αίτημα".

Σημειώνεται ότι χθες η Ν.Δ. δεν συνέδεσε το ζήτημα της κατάτμησης με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως είχε κάνει την Παρασκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Γεωργαντάς δεν είπε ούτε λέξη για την κατάτμηση της Β' Αθηνών. Σημειώνεται ότι ο Γ. Γεωργαντάς μίλησε το απόγευμα, όταν είχαν διοχετευθεί οι πληροφορίες για την αλλαγή στάσης της ηγεσίας της Ν.Δ., ενώ το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου Μ. Σπυράκη βρισκόταν σε άλλη γραμμή και επέμενε στη σύνδεση της κατάτμησης με την ψήφο των ομογενών...

Ψηφίζει και το ΠΑΣΟΚ

Υπογραμμίζεται ότι και το ΠΑΣΟΚ (σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και της εισηγητού Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή) θα ψηφίσει την κατάτμηση της Β' Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλειοψηφία άνω των 200 εδρών και να ισχύει η κατάτμηση από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Όριο εισόδου 3%

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή της Βουλής, σήμερα συζητείται σε δεύτερη ανάγνωση και αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια. Υπέρ του "Κλεισθένη" τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ.

Ωστόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (μετά από συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη) ζήτησαν να υπάρξει και όριο εισόδου 3% - πρόταση που, με δεδομένη την ψήφο του ΚΚΕ, δεν αλλάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για απλή και άδολη αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Μετά τη συνάντηση με τον Γ. Πατούλη ο Π. Καμμένος "διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρ' ότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι -όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου Γιάννης Ραγκούσης είναι υπέρ του 3%- αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό".

Ο Π. Σκουρλέτης δεν σχολίασε τη δήλωση του Π. Καμμένου για όριο 3%, όμως αναφέρθηκε στην παρατήρηση που είχε κάνει την Παρασκευή ο Μ. Βορίδης, ότι σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο με 100 μέλη θα εκλέγεται κάποιος με 0,9%. Και επεσήμανε με νόημα ότι αυτό ήδη συμβαίνει, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Δώρα Γιαννακάκη εξελέγη με 1,75% χωρίς να δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα.

Ψήφο σε όσους έφυγαν την περίοδο της κρίσης

Όσον αφορά την τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι "είναι ανακριβές, παραπλανητικό και μόνο λόγοι σκοπιμότητας μπορούν να δείξουν ότι παραπέμπουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεσμεύεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να δώσει λύση στο θέμα, διότι πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό -ειδικά τα χρόνια της κρίσης- έχουν το δικαίωμα ψήφου, το οποίο δεν τους αναγνώριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις".

Ο Π. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι "η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί μέσα στο 2018". "Η τροπολογία που φέρατε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα", σημείωσε με νόημα ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας.

"Η ΚΕΔΕ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ."

Π. Σκουρλέτης σε Πατούλη: "Πηρατε 300.000 δημόσιο χρήμα για προσωπική σας καμπάνια"

Στο στόχαστρο του υπουργού Εσωτερικών βρέθηκε η στάση της ΚΕΔΕ, η οποία υποστηρίζει ένα "εκλογικό σύστημα περιορισμένης δημοκρατικής ευθύνης, για να μπορούν να θέτουν φραγμούς σε πολίτες και κινήματα που έχουν ευαισθησίες". Η στάση της ΚΕΔΕ, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, "είναι στάση που ευθυγραμμίζεται με την τακτική της Ν.Δ. και τη στείρα αντιπολιτευτική άρνηση. Χρωματίζεται και με τις προσωπικές αγωνίες του προέδρου της ΚΕΔΕ για το αν θα τον υποστηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης ή θα προτιμήσει τον ανιψιό του για τον Δήμο Αθηναίων".

Το πρωί, κατά την ακρόαση φορέων, είχε υπάρξει έντονη αντιπαράθεση του Π. Σκουρλέτη με τον Γ. Πατούλη με κατηγορίες για διασπάθιση 300.000 ευρώ για προβολή του τελευταίου. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να πει αν συμφωνεί με τη θέση της Ν.Δ. για επαναφορά της αναλογίας 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, τη στιγμή που η κυβέρνηση πέτυχε του χρόνου να είναι 1 πρόσληψη - 1 αποχώρηση.

Ο Γ. Πατούλης δυσκολευόταν να απαντήσει, έλεγε ότι και το 1:1 είναι λίγο και ζητούσε "να μην εμπλέκονται σε αυτά τα κόμματα. Εμείς πληρώνουμε, εμείς έχουμε τις λειτουργικές ανάγκες, εμείς προσλαμβάνουμε". Ο Π. Σκουρλέτης του επεσήμανε ότι "πήρατε 300 χιλιάρικα του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική προπαγάνδα", αναφερόμενος προφανώς στην καμπάνια μέσω της ΚΕΔΕ. Αιφνιδιασμένος ο Γ. Πατούλης κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς: "Είστε λαϊκιστής. Είστε λαϊκιστής και είναι ντροπή σας αυτό που λέτε. Είστε λαϊκιστής και δεν μου απαντήσατε αυτές οι προπαγάνδες τις οποίες κάνετε πώς τις πληρώνετε; Είναι λαϊκιστής...".

Ο Π. Σκουρλέτης επέμεινε: "300 χιλιάρικα του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική καμπάνια, κ. Πατούλη".

- Γ. Πατούλης: "Είστε λαϊκιστής, κύριε, ντροπή σας. Πρέπει να ντρέπεστε".

- Π. Σκουρλέτης: "Τα 300 χιλιάρικα δεν είναι δικά σας, είναι του ελληνικού λαού. Δεν είναι δικά σας τα χρήματα αυτά".

- Γ. Πατούλης: "Πρέπει να ντρέπεστε. Δεν σας άρεσε η απάντηση και ανοίξατε...".

- Π. Σκουρλέτης: "Πρέπει να σέβεστε, δεν είναι δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου εδώ πέρα. Είναι η Βουλή των Ελλήνων. Σεβασμό, λοιπόν".

Στήριξη από τους φορείς

Υπογραμμίζεται ότι οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί φορείς ήταν υπέρ της απλής αναλογικής και τοποθετήθηκαν θετικά για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα μικρά νησιά, τους ορεινούς δήμους και τα θέματα των αποβλήτων. Το βάρος της αντίθεσης στην απλή αναλογική σήκωσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL