Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς / Να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς / Να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της

Την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερή, διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, σε αντίθεση με την "καταστροφική εμμονή" της επέκτασης της λιτότητας, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χθες το απόγευμα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) απ' όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΕΒ με αφορμή τις συνεχείς παρεμβάσεις που έχουν "πολιτικά κίνητρα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Να πάψει να εκτίθεται ο ΣΕΒ"

"Θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ να μην εκτίθεται", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλώντας την ηγεσία του Συνδέσμου να πάρει παράδειγμα από τη στάση του ΣΒΒΕ, την οποία χαρακτήρισε "στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας". Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των βιομηχανιών της Β. Ελλάδας σημείωσε: "Είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν μας αρέσουν, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα".

"Δυστυχώς", πρόσθεσε, "δεν ισχύει το ίδιο πάντα για την ηγεσία του ΣΕΒ, η οποία, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας". Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, η στάση αυτή "εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία όμως φέρει βαριά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση".

ΣΕΒ όπως... Μητσοτάκης

Αφορμή για τη σκληρή γλώσσα του πρωθυπουργού στάθηκε η τελευταία έκθεση του ΣΕΒ που μοιάζει ξανά να λειτουργεί ως ο θεσμικός ιμάντας μεταβίβασης των αιτημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, όπως είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μέσω της πρόσφατης έκθεσής του ο ΣΕΒ επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση δίνοντας σήμα για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων του 2019 και του 2020, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι ή όχι. "Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων", είπε χαρακτηριστικά καταλογίζοντας στον ΣΕΒ ότι σπεύδει να υπερασπιστεί τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, "επιπλήττοντας μάλιστα και τον επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα".

Πρόσκληση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού είχε όμως και ένα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό στοιχείο. Ήταν η πρώτη φορά που απευθύνεται σε κοινωνικό εταίρο μετά τη συμφωνία για την έξοδο από το Μνημόνιο και τη ρύθμιση για το χρέος. "Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται", ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. "Μετά τον Αύγουστο η χώρα μας, ανεξάρτητη πια, περνά στην επόμενη μέρα", σημείωσε κάνοντας λόγο για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούμε πλέον ως χώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση, να αλλάξουμε ατζέντα. "Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς", εξήγησε.

Οδικός χάρτης για φοροελαφρύνσεις

Όπως είναι φυσικό, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την ανάγκη ελάφρυνσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τον Αλ. Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι υπάρχει πλέον "οδικός χάρτης" για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. "Αρχικά, 700 εκατ. ευρώ ήδη προβλέπονται για το 2019", είπε ο πρωθυπουργός, "αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Δημιουργείται Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που δίνει, όπως τόνισε, πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές. "Ταυτόχρονα όμως, προχωράμε στη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση τη επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλίμακας", συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως "δουλεύουμε συστηματικά και για μια δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών που πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ και εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους χάρη στο νέο σύστημα διαχείρισης και απομείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι και πάλι σε θέση να αυξήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας".

Ανάγκη επενδυτικής έκρηξης

Αναφερόμενος στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων και εγχώριων επενδύσεων ο πρωθυπουργός μίλησε για "εθνική προτεραιότητα". "Δίνουμε τη μάχη και αίρουμε διαρκώς εμπόδια ώστε να δημιουργούμε το κατάλληλο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυσή τους", σημείωσε επισημαίνοντας πως επενδύσεις, "πάνω απ’ όλα, σημαίνει θετική προσδοκία για το μέλλον". Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μιας "επενδυτικής έκρηξης", που θα είναι οριζόντια, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, "για να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος της πρωτοφανούς αποεπένδυσης που ζήσαμε στα χρόνια της ύφεσης".

"Μπορούμε με τη δική μας κινητοποίηση να προκαλέσουμε τη -θετική αυτή τη φορά- αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα φέρει επενδυτική ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό", τόνισε, σημειώνοντας ότι η η τάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν γρήγορα.

Εξετάζεται δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας

Σχολιάζοντας το αίτημα ΣΒΒΕ για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει με προσοχή, τονίζοντας πως είναι κοινή επιδίωξη η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL