Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αιχμές Τσίπρα κατά Μπακογιάννη / Αιχμές Τσίπρα κατά Μπακογιάννη: "Δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους καλοθελητές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιχμές Τσίπρα κατά Μπακογιάννη / Αιχμές Τσίπρα κατά Μπακογιάννη: "Δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους καλοθελητές"

"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Φωτογραφίζοντας την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν χαρακτήρισε "απαράδεκτο" ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα "σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς". "Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα", συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει εθνική ηγεσία "για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη". "Με στόχο, φυσικά, όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή τόνισε πως "απομακρύνεται διαρκώς από την Ε.Ε. και από μια πολιτική που σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας και της συνεργασίας", υπογραμμίζοντας τις προθέσεις της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια.

Απαντώντας, η Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "βαθιά διχαστική λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα" και πρόσθεσε πως στόχος των προσπαθειών της είναι η απελευθέρωση των δύο "τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης". "Είναι το λιγότερο υποκριτικό η κ. Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής" απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνοντας πως "θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία. Διότι άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ".

Πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Ο Αλ. Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, εξήγησε τα πολλαπλά οφέλη της λύσης που επιτεύθηκε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων: "Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή των Βαλκανίων" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ", επισήμανε, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να επιτρέψει πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες "να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον". "Όσοι κατανοούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει ποτέ πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο 'Μακεδονικό'", τόνισε ο πρωθυπουργός, "γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα 25 χρόνια".

"Χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα", πρόσθεσε εξηγώντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, εμείς θα συνεχίζαμε να αποκαλούμε τη γείτονα 'Πρώην Γιουγκοσλαβική μεν, Δημοκρατία της Μακεδονίας δε", ενώ 140 χώρες, μεταξύ των οποίων Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική ονομασία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων, τονίζοντας πως προβλέπεται από τη συμφωνία η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, "προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας". "Υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής", υπογράμμισε εξηγώντας πως, μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ.

Συνάντηση με Ράμα

Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, την επονομαζόμενη "Διαδικασία του Βερολίνου". Στο περιθώριο των εργασιών, θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ε. Ράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL