Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ο Νικηφορίδης συνάντησε τον Λαμπράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νικηφορίδης συνάντησε τον Λαμπράκη

Του Άλκη Φαρμάκη*

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του σαββατοκύριακου, ο Δήμος Βύρωνα την περασμένη Κυριακή το πρωί πραγματοποίησε εκδήλωση στη συμβολή των οδών Αρήτης και Νικηφορίδη για την αποκάλυψη μαρμάρινης τιμητικής πλάκας για τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, που φέτος θα ήταν 90 χρόνων αν δεν είχε συλληφθεί, καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελεστεί στη Θεσσαλονίκη πριν από 67 χρόνια. Επρόκειτο για τον πρώτο άνθρωπο στον κόσμο που έχασε τη ζωή του με αυτό τον τραγικό και άδικο τρόπο.

Η εκδήλωση ήρθε να σφραγίσει ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα ύστερα από πρόταση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). Στέκομαι σε ορισμένα στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Ακτιβιστές της ειρήνης, με επικεφαλής τον Πάνο Τριγάζη και την Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, προσήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης με πορεία από την πλατεία Μαρτάκη, γνωστότερη ως πλατεία Δεληολάνη, κρατώντας τη σημαία του πυρηνικού αφοπλισμού και πανό με το σύνθημα «Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά».

Δεύτερο στιγμιότυπο: οι αγκαλιές και η ανταλλαγή φιλιών από την Ολυμπία Νικηφορίδη-Βαζαίου, μικρότερη αδελφή του Νίκου Νικηφορίδη, με τον γιο του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Στον χαιρετισμό της, η Ολυμπία, που συνοδευόταν από τον γιο της Αλέξανδρο, αναφέρθηκε στο άκαμπτο φρόνημα του αδελφού της, ο οποίος είχε αρνηθεί να του δοθεί χάρη με αντάλλαγμα την υπογραφή του σε «δήλωση μετανοίας», που θα ισοδυναμούσε και με κατάδοση των συντρόφων του.

Άκαμπτος και ανυποχώρητος και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που δώδεκα χρόνια μετά τον Νικηφορίδη πήγε στη Θεσσαλονίκη για να κηρύξει τον λόγο της ειρήνης, της εθνικής συμφιλίωσης και της βαλκανικής αλληλεγγύης, παρότι είχε προειδοποιηθεί ότι διέτρεχε τον κίνδυνο να υποστεί δολοφονική επίθεση. «Αν ο Νίκος Νικηφορίδης δεν είχε δολοφονηθεί το 1951, σίγουρα θα ήταν δίπλα στον Λαμπράκη το 1963, στην πορεία του Μαραθώνα» τόνισε στον χαιρετισμό του ο γιος του βαλκανιονίκη και βουλευτή της Αριστεράς.

Ταιριαστή με το νόημα της εκδήλωσης και η παρουσία του βουλευτή Α’ Πειραιά (περιφέρεια που είχε εκλέξει βουλευτή τον Γρηγόρη Λαμπράκη) Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καταθέτοντας στεφάνι και απευθύνοντας μεστό χαιρετισμό.

Εξίσου ενδιαφέρον στιγμιότυπο: παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό αντιπροσωπείες των τριών οργανώσεων αντιστασιακών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) και της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ). Μεταπολιτευτικά, οι τρεις οργανώσεις έχουν συνδεθεί αντίστοιχα με το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και το ΠΑΣΟΚ και, από ό,τι γνωρίζουμε, συναντήθηκαν σε εκδήλωση ύστερα από πολύ καιρό. Τις ένωσαν ο Βύρωνας και ο Νικηφορίδης.

Κατά τον δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, η τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας για τον Νικηφορίδη θα συνοδευτεί και από την τοποθέτηση προτομής στον ίδιο χώρο, ενώ δεσμεύτηκε ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες δράσης υπέρ της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΔΟΠ και της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων (ICAN, Nόμπελ ειρήνης 2017), η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υιοθέτηση Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων με τη συμμετοχή πλέον των 120 χωρών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ζήτησε δε από τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τη σημαντικότατη αυτή εξέλιξη.

Πέραν του Θοδωρή Δρίτσα, τη δέσμευση ανέλαβε και η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για τη δημιουργία επιτροπής της Βουλής για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, η οποία έχει συζητηθεί και με τον πρόεδρο του σώματος Νίκο Βούτση και βουλευτές διαφόρων κομμάτων.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν μηνύματα της συμπροέδρου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης Λίζας Κλαρκ και του προέδρου των ΑΣΚΙ καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

* Ο Άλκης Φαρμάκης είναι ειδικός γραμματέας του Δ.Σ. και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΔΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL