Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στη θέση των Εβραίων, τώρα οι μετανάστες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη θέση των Εβραίων, τώρα οι μετανάστες...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Στις περιόδους ύφεσης, πολλοί λαοί ψάχνουν για εχθρούς. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε στην εξουσία τον ναζισμό, ο οποίος έδειξε ως εχθρό τους Εβραίους όλης της Ευρώπης. Τους κυνήγησαν αλύπητα όπου και αν τους έβρισκαν. Τους εξολόθρευαν μαζικά!

ΣΗΜΕΡΑ τη θέση των Εβραίων καταλαμβάνουν οι μετανάστες που σπεύδουν να σωθούν στην Ευρώπη από τους πολέμους και την πείνα. Αυτούς δείχνουν για την ύφεση και την ανεργία όσοι σπεύδουν να αποσπάσουν πολιτική δύναμη και εξουσία. Και πάλι εκατομμύρια χειραγωγούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν και στηρίζουν τον νέο διωγμό.

ΠΟΛΩΝΙΑ, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Αυστρία πρωταγωνιστούν με τη στήριξη των πολιτών τους και ας έχουν υποδεχτεί ελάχιστους μετανάστες. Όμως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία χτυπάει και τις παλαιές ιδρύτριες της Ε.Ε. χώρες.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ οι δυνάμεις αυτές έγιναν εξουσία! Η ακροδεξιά Λέγκα είναι ήδη στις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα. Στη Γερμανία μπήκαν δυναμικά και απειλητικά στο άτρωτο πολιτικό σκηνικό, τρομάζοντας τους εταίρους της Μέρκελ τους Χριστιανο(!)κοινωνιστές που άρχισαν να ξεδιπλώνουν αντιμεταναστευτικό λόγο, για να μη χάσουν πολιτική δύναμη. Στη Γαλλία έχουν εμφανιστεί προ καιρού, αν και το πολιτικό σύστημα τους έχει ακόμα υπό έλεγχο. Κανείς όμως δεν ξέρει. Μοναδικές οάσεις στην Ευρώπη Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, αν και έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΚΑΙ ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο, οι φασιστικές συμμορίες, που εδώ στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν και εκδηλώνουν με βία την αντίδραση τους προς τους μετανάστες, άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους, τους ομοφυλόφιλους και, όπως έδειξε η βεβήλωση του μνημείου της γενοκτονίας, στη Θεσσαλονίκη, και τους Εβραίους.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εκμετάλλευση του μείζονος αυτού προβλήματος, αντί να δημιουργεί συναγερμό για τις αιτίες και τους υπεύθυνους, αρχίζει και τελειώνει με τυφλή οργή, παρακάμπτοντας όλα τα χριστιανικά διδάγματα. Ποιοι έκαναν και κάνουν τους πολέμους; Για ποιους λόγους τους κάνουν; Ποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική;

ΠΡΙΝ είκοσι χρόνια είχα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση μιας έρευνας που αφορούσε τη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ήταν, πως αν δεν γίνουν εκεί σοβαρές εξωτερικές επενδύσεις στον δευτερογενή κυρίως τομέα, το 2030 θα υπάρχουν στις Μεσογειακές χώρες της Αφρικής 250 εκατομμύρια άνεργοι ηλικίας έως 30 ετών! Όλοι αυτοί θα βουτήξουν ένα μαδέρι και θα περάσουν απέναντι στην Ευρώπη, είπε με έμφαση ο Γάλλος παρουσιαστής της έρευνας.

ΟΜΩΣ στου κουφού Ευρωπαίου πολιτικού και πολίτη την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Η πλημμυρίδα εκείνων που επιχειρούν το πέρασμα απέναντι, έχει ήδη αρχίσει. Τι θα κάνει η πολιτισμένη Ευρώπη. Όχι, δεν θα φτιάξουμε κρεματόρια, ντροπή. Αν τους πνίγουμε στη θάλασσα είναι καλύτερα, διότι δεν θα βρεθούν και κατά συνέπεια, δεν θα μετρηθούν!

ΤΟΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟ άνθρωπο όμως, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν άρχισαν προς την Ελλάδα τα πρώτα Βαλκανικά μεταναστευτικά ρεύματα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία στο χιονισμένο όρος Μπέλες, ανακαλύφθηκε από ελληνική περίπολο το πτώμα μιας νέας γυναίκας. Η νεκροψία έδειξε ότι ήταν επτά μηνών έγκυος!

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ικανοποίηση υποδεχτήκαμε την τιμητική για τη χώρα και τον ουμανισμό δήλωση του σπουδαίου μουσικού Στινγκ που είπε: «Ευχαριστώ τον Θεό για την Ελλάδα επειδή μας δείξατε τον δρόμο. Πώς να αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες όταν άλλοι άνθρωποι κατασκεύαζαν τείχη». Φτάνει;

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μπροστά σε υπαρξιακά για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης διλήμματα. Διλήμματα που αν δεν απαντηθούν, η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη για την ενότητά της και την κρίσιμη επανεκκίνηση που απαιτείται, να προχωρήσεις με όσους είναι πρόθυμοι και σέβονται τις ευθύνες και τις ιδρυτικές αξίες της. Καταλαβαίνει τίποτα από αυτά ο Κυριάκος; Μήπως η Φώφη;

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι μεγάλοι και απειλούν την ειρήνη. Όταν μάλιστα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, προέτρεψε τον Πρόεδρο Μακρόν να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ένωση και να κάνει απ’ ευθείας συμφωνίες με τις ΗΠΑ, καταλαβαίνετε το χαμό που γίνεται στην αναδιάταξη της παγκόσμιας σκακιέρας. Ασφαλώς το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης δεν είναι απλό. Απαιτεί όμως τολμηρές και κυρίως, βιώσιμες λύσεις από όλους. Λύσεις που η Ε.Ε. τις ήξερε, αλλά δεν τόλμησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL