Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλληθωρίζοντας προς την Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλληθωρίζοντας προς την Ακροδεξιά

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Η μία είδηση ήρθε από τη Βιέννη και πέρασε στα ψιλά, αν και δεν θα έπρεπε. Η άλλη από το Βερολίνο και πέρασε αδιάφορα, αν και επίσης δεν θα έπρεπε. Η πρώτη αφορά στην Αυστρία και στην κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του νεαρού με το γυάλινο μάτι και το πέτρινο βλέμμα. Εκεί, ακροδεξιοί, δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι, που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισαν νόμο στην αυστριακή Βουλή με τον οποίο θεσπίζεται 12ωρο ημερήσιας εργασίας και 60ωρο εβδομαδιαίας εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι η επαναφορά της... δουλείας.

Και η δεύτερη στην Ουγγαρία και στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον... φρούραχο της Ευρώπης και φανατικό διώκτη των προσφύγων, ο οποίος συναντήθηκε με την Άν. Μέρκελ στο Βερολίνο. Εκεί, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός... κοκορευόταν μπροστά στην καγκελάριο ότι είναι... απόδειξη αλληλεγγύης προς τη Γερμανία τα κλειστά σύνορα γιατί «δεν πρέπει να αφήσουμε τους πρόσφυγες να φέρουν μαζί τους το κακό». Επόμενο βήμα, γιατί όχι και τα κρεματόρια;

Είναι σαφές, όσο τρόμο και αν προκαλεί σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη: Όταν η αναπτυγμένη Αυστρία επιστρέφει στον εργασιακό Μεσαίωνα, η Ουγγαρία κυβερνιέται από ακροδεξιούς... προσφυγοφάγους, η Ιταλία των δημοκρατικών παραδόσεων, παραδομένη στους υπερεθνικιστές του Σαλβίνι, κλείνει τα λιμάνια της στα πλήθη των εξαθλιωμένων, τότε κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η Ακροδεξιά δεν δείχνει να είναι ένα προσωρινό... ατύχημα της Ιστορίας, δεν είναι μόνο «τέκνο» της συγκυρίας ούτε μόνο απότοκο του φόβου που προκαλεί στους Ευρωπαίους πολίτες ο κίνδυνος να υπονομευτεί το βιοτικό επίπεδο και ο τρόπος ζωής τους από τα καραβάνια των προσφύγων. Η Ακροδεξιά ήρθε στην Ευρώπη και θέλει να μείνει για να κάνει αυτό που ίσως δεν μπορούν εύκολα οι άλλοι. Όχι παντού αλλά όπου μπορεί δείχνει τα δόντια της. Πριν από όλους σε αυτούς που -κατά κανόνα - «γοητεύει» περισσότερο. Τον Αυστριακό, Ούγγρο, Πολωνό εργάτη, τον Ιταλό ή Έλληνα άνεργο, τον απόκληρο μετανάστη, που ζει στο περιθώριο του Παρισιού και των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, τον εξαθλιωμένο πρόσφυγα, που κτυπά την πόρτα της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη της Ν.Δ.

Το χειρότερο όλων είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο καταφέρνει να μετατοπίζει ολοένα και δεξιότερα τον άξονα, που κρατούσε σε μια σχετικά ευπρεπή ισορροπία το συντηρητικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη. Τρανό παράδειγμα η Ελλάδα και η μετάλλαξη της Ν.Δ. Όταν η Άν. Μέρκελ αλλά και άλλοι συντηρητικοί ηγέτες μαζί με τον Μακρόν, τον Σάντσεθ και τον Τσίπρα έδιναν μάχη για μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ο αντιπρόεδρος Άδωνις δήλωνε ευθαρσώς ότι καθόλου δεν αποδοκιμάζει την πολιτική των κλειστών λιμανιών του Ιταλού Σαλβίνι, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης έδειχνε προχθές στη Βουλή μάλλον εντυπωσιασμένος από τα υψηλά ποσοστά του Ούγγρου ακροδεξιού Όρμπαν. Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη και το ΕΛΚ σχεδόν στο σύνολό του επικροτούσε τη συμφωνία των Πρεσπών για το «Μακεδονικό», η ηγεσία της Ν.Δ. επέλεγε να βρεθεί απέναντι, στο πλευρό των ακραίων Ελλήνων εθνικολαϊκιστών. Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν αλληθωρίζει απλώς αλλά οδηγεί το τιμόνι του κόμματος προς τα δεξιά της Δεξιάς. Και δεν το κρύβει. Αντίθετα, πιστεύει ότι υιοθετώντας ολοένα και πιο ακραίες θέσεις αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δημιουργίας ακροδεξιού κόμματος στην Ελλάδα και έρχεται πιο κοντά στην εξουσία. Πρόκειται για αφελή και επικίνδυνο τακτικισμό. Γιατί όταν νομιμοποιείς την Ακροδεξιά, εκτρέφεις ηθελημένα ή αθέλητα το αυγό του φιδιού, το οποίο αυτόν που θα δαγκώσει πρώτον είναι ο εκτροφέας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL