Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές / Τέλος μιας εποχής και ξεκίνημα μιας νέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές / Τέλος μιας εποχής και ξεκίνημα μιας νέας

Το τέλος μιας εποχής σηματοδότησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο κοινοβούλιο αφού για τελευταία φορά διεξήχθη συζήτηση για την οικονομία εντός Μνημονίων. Ήταν όμως και η πρώτη συζήτηση για την οικονομία από το 2010 όπου Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σε θέση να μιλήσει για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και τις κοινωνικές παρεμβάσεις που συγκροτούν το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Ήταν παράλληλα και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκαλυφθούν οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων, με τα προσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέφτουν. Με την κατάρρευση του πολιτικού αφηγήματος της καταστροφής και τα περί "τετάρτου Μνημονίου", κατέστη σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν αναγνωρίζει όσα συνομολογούν θεσμοί, αναλυτές και αγορές, ότι δηλαδή η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια καθαρά και με αναπτυξιακό μομέντουμ, αλλά, αντίθετα, επιθυμεί ένα σταθερό Μνημόνιο ως προπέτασμα για την εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

"Τζάμπα μαγκιές"

Όπως σημείωσε στον Ρ/Σ News 247 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη συζήτηση διαφάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές και στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αναφερόμενος στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, επανέλαβε πως η τροπολογία που κατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης αποτελεί "τζάμπα μαγκιά". "Αναδείχθηκε η υποκριτική στάση της Ν.Δ., η οποία, εδώ και τέσσερις ημέρες, μας εξηγούσε για ποιο λόγο είναι αδύνατον να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, για ποιο λόγο αποτελεί νομική δέσμευση και υποχρέωση της χώρας μας, ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα απαγόρευαν στην ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου την 1η Ιανουαρίου 2019", είπε ο Δ. Τζανακόπουλος. Όπως εκτίμησε, η Ν.Δ. δεν θέλει η κυβέρνηση να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου εξαιτίας της προεκλογικής της καμπάνιας, της αποσταθεροποίησης του πολιτικού της σχεδίου και του πολιτικού της αφηγήματος.

"Η Ν.Δ. παίζει εν ου παικτοίς", σημείωσε σχετικά με την τροπολογία, κάνοντας λόγο για "πολιτικά άσφαιρες πρωτοβουλίες". Η συζήτηση αυτή θα γίνει όταν έχουμε τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2018 και θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και πιο σαφείς και συγκεκριμένες προβλέψεις για τη δημοσιονομική πορεία του 2019". "Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο τέλος και όχι το ποιος θα κάνει τζάμπα μαγκιές, πέρα και έξω από τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που είπε ο κ. Μοσκοβισί. Δηλαδή να περιμένουμε το φθινόπωρο τα στοιχεία της οικονομίας, του πλεονάσματος, του ΕΦΚΑ σημείωσε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης εκτιμώντας πως η Ν.Δ. θέλει να γίνουν περικοπές "για να φορτωθεί το πολιτικό κόστος ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΕΒ πιο ακραίος από το ΔΝΤ

Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε και τη νέα τοποθέτηση του ΣΕΒ υπερ της περικοπής των συντάξεων, που μοιάζει συμπληρωματική με αυτή της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε "ακραία πολιτική θέση, ακόμη πιο ακραία και από τη θέση που είχε πάρει, κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης, το ΔΝΤ".

"Δεν θα ρωτήσουμε τον ΣΕΒ για τη δημοσιονομική πολιτική την οποία θα ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως μάλλον δεν έχει κάνει κάποια ειδική έρευνα, σε σχέση με το τι λένε οι αγορές. "Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, με τους οποίους μιλάμε εμείς, αναγνωρίζουν και μάλιστα υπερθεματίζουν ως προς το γεγονός ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικά αχρείαστο και επίσης θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει και περιορισμούς στην τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", αποκάλυψε για να καταλήξει πως "ο ΣΕΒ, για άλλη μια φορά, τοποθετείται περισσότερο πολιτικά και περισσότερο με άξονα τα ειδικά συμφέροντα, τα οποία θέλει να υπερασπίζεται, και όχι με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού".

"Δύναμή μας η πολιτική μας"

Ο Κ. Μητσοτάκης θυμίζει το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης", είπε ο Ν. Φίλης μιλώντας στο Κόκκινο. "Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη της πολιτικής του, της πρότασής του για το μέλλον την κοινωνίας μας", τόνισε ο βουλευτής Α' Αθήνας, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, "εάν επιμείνουμε αυτή τη δύναμη της πολιτικής να την μεταφράζουμε σε αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη". "Εκεί θα χάσει κατά κράτος η Ν.Δ.", υπογράμμισε.

Για μετάβαση σε μια νέα μεταπολίτευση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης. "Καθώς μπαίνουμε στην μεταμνημονιακή περίοδο, αυτό που μετράει είναι οι ιδέες, τα οράματα, οι προτάσεις, η διαχειριστική ικανότητα και η πολιτική βούληση για δίκαιη κοινωνία και δημοκρατικό κράτος στην υπηρεσία της κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά Στο Κόκκινο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL