Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Ο Π. Σκουρλέτης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση: / Π. Σκουρλέτης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση: "Δημοκρατική τομή που θα γράψει ιστορία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Π. Σκουρλέτης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση: / Π. Σκουρλέτης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση: "Δημοκρατική τομή που θα γράψει ιστορία"

Την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στην Αυτοδιοίκηση προωθεί το νομοσχέδιο για τον "Κλεισθένη 1", θεσπίζοντας την απλή αναλογική στους δήμους και τις Περιφέρειες. Λυσσαλέα μάχη στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας δίνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φοβούμενοι ότι θα σπάσουν οι μηχανισμοί που λειτουργούν επί δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. υποστήριξε πως η Αυτοδιοίκηση κυβερνάται καλά, την ώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι θεωρείται ένα από τα πιο διεφθαρμένα τμήματα! "Δημοκρατική τομή που θα γράψει ιστορία" χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

"Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους σε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. Αν δεν ξεκινήσει η διείσδυση της νέας κουλτούρας για να λειτουργήσει διαπαιδαγωγικά για την κοινωνία, από πού θα ξεκινήσει;" υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι "η παράταξη της Ν.Δ. από το 1974 και μετά δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μεταρρυθμιστική πρόταση για την Αυτοδιοίκηση. Είναι τυχαίο; Δεν νομίζω. Όσα έχει παρουσιάσει η Ν.Δ. για την καθαριότητα και την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης είναι η εκχώρηση των λειτουργιών της στα ιδιωτικά συμφέροντα".

Μ. Βορίδης: Οι δήμοι κυβερνώνται καλά!

Να μην αλλάξει τίποτα στην Αυτοδιοίκηση επιδιώκει η Ν.Δ. "Ήταν κακά τα αποτελέσματα του συστήματος διακυβέρνησης που είχαμε στους δήμους και τις Περιφέρειες; Ουδείς το έθεσε αυτό. Δεν το έθεσαν οι πολίτες, οι αυτοδιοικητικοί, άλλα κόμματα. Κανείς δεν είπε ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν κυβερνώνται καλά. Το θέτετε γιατί αυτό είναι μια αφετηριακή θέση της Αριστεράς", είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Ισχυρίστηκε ότι η απλή αναλογική θεσπίζεται "επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα στην Αυτοδιοίκηση, ξαφνικά πρέπει να βρει ρόλο και πρέπει να αποκτήσουν ρόλο και σημασία οι συνδυασμοί του 5% και 7%, τόσο παίρνουν οι συνδυασμοί του".

Σ. Φάμελλος: Το 7% θα μετρά για 0% και το 20% για 65%;

"Δημοκρατία σημαίνει ότι η ψήφος όλων των πολιτών θα έχει το ίδιο βάρος. Η Ν.Δ. εκτιμά ότι το βάρος της ψήφου του 7% θα πρέπει να έχει βάρος 0% και του 20% να έχει 65%. Και μετά μας χρεώνετε υστεροβουλία", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε ότι "σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του καθεστωτισμού στην Αυτοδιοίκηση και να έχετε κομματάρχες".

"Η Ν.Δ. επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία αντίληψη αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης. Αυτονομία είναι να μην κάνει μεταφορά του μοντέλου της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Αυτοδιοίκηση. Φοβάμαι ότι σήμερα το κεντρικό αυτοδιοικητικό σύστημα δεν είναι ανοιχτό σε νέα πρόσωπα και δυνάμεις. Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται πίσω από τις κουίντες", υπογράμμισε και ο Π. Σκουρλέτης.

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: Ακυβερνησία

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Η μεταβολή του εκλογικού συστήματος οδηγεί σε παράλυση και ακυβερνησία", υποστήριξε προτείνοντας "ένα αναλογικότερο σύστημα, που όμως θα επιτρέπει στοιχειωδώς τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα". Ο Σ. Φάμελλος τη ρώτησε "γιατί τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στον ντορβά της πλήρους αντίθεσης και δεν κάνουν τη δική τους πρόταση".

Ψηφίζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ "θα ψηφίσει την απλή αναλογική μόνο σε ό,τι αφορά την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων", είπε ο εισηγητής του Μανώλης Συντυχάκης.

Ποτάμι: Σταθμισμένη αναλογική

Πρόταση για "σταθμισμένη αναλογική" στην Αυτοδιοίκηση κατέθεσε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Πρότεινε πλαφόν εισόδου 3% - 5% για τους συνδυασμούς, τον καθορισμό ενός ποσοστού, πάνω από το οποίο να μην χρειάζεται η δεύτερη Κυριακή (π.χ. 42,5%) και bonus (σταθερό π.χ. 20% των εδρών ή αναλογικό) στον νικητή σε σχέση με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.

Θετικός για την απλή αναλογική, αλλά επιφυλακτικός για το αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL