Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Π. Σκουρλέτης: "Υπερώριμη η κατάτμηση στη συνείδηση του λαού" / Οι βαρονίες της Ν.Δ. εμποδίζουν την κατάτμηση της Β' Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: "Υπερώριμη η κατάτμηση στη συνείδηση του λαού" / Οι βαρονίες της Ν.Δ. εμποδίζουν την κατάτμηση της Β' Αθηνών

Το υπερώριμο αίτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ψηφίζει η κυβέρνηση, προκαλώντας νέες ζαλάδες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές της περιφέρειας φέρονται να διαφωνούν με την ανατροπή των κατεστημένων που έχουν δημιουργήσει. Σημειώνεται ότι για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές η κατάτμηση χρειάζονται 200 ψήφοι στην Ολομέλεια.

Επιτροπή για τους ομογενείς

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή της Βουλής, διαιρείται η Β' Αθηνών, η περιφέρεια Αττικής και η Α' και Β' Θεσσαλονίκης, ενώ συστήνεται επιτροπή η οποία εντός 5 μηνών θα μελετήσει το ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Σε δύο βάρκες βρέθηκε να πατά η Ν.Δ., καθώς επί της αρχής συμφωνεί με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις. Έτσι, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης είπε ότι για την κατάτμηση η Ν.Δ. είναι κατ’ αρχήν θετική, αλλά απαίτησε να έρθει μαζί με την ψήφο των ομογενών για να ψηφιστεί! "Σας είδα λίγο φοβικό. Τι γίνεται; Υπάρχουν βαρονίες εντός του κόμματός σας; Μην επιχειρήσετε στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος να υπεκφύγετε και να μην κάνουμε κάτι που είναι υπερώριμο στη συνείδηση του λαού", του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης προειδοποιώντας ότι "αν προσπαθήσετε να συσχετίσετε κατάτμηση και ψήφο ομογενών, θα είναι μια υπεκφυγή και υποχώρηση στα στελέχη σας που ήδη βγαίνουν στα ραδιόφωνα και λένε ότι δεν θέλουν την κατάτμηση".

Επιφυλάξεις Μ. Βαρβιτσιώτη

Ενδεικτικό είναι ότι και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (που εκλέγεται στη Β' Αθηνών) ήταν επιφυλακτικός για το "σπάσιμο" της εκλογικής περιφέρειας που κατά κοινή παραδοχή οδηγεί το πολιτικό προσωπικό σε σχέσεις διαπλοκής. "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συνδεθεί η κατάτμηση με άλλα θέματα", ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε εμφατικά: "Αυτή η στάση δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και πρακτικές".

"Ναι" ΑΝ.ΕΛΛ., καταψηφίζει ο Κ. Κατσίκης

Πάντως και τα μικρά κόμματα εξέφρασαν προβληματισμό καθώς δεν θα μπορούν να υπολογίσουν πού θα εκλέγουν βουλευτές. Η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν τοποθετήθηκε. "Έχουμε απορρίψει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρών κομμάτων. Θα εκλέγονται τυχαία οι βουλευτές των κομμάτων αυτών", εξήγησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν το νομοσχέδιο διά του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Όμως ο Κώστας Κατσίκης διαφώνησε με την κατάτμηση λέγοντας ότι σήμερα η ενιαία περιφέρεια Αττικής έχει 15 βουλευτές, ενώ οι δύο περιφέρειες θα έχουν αθροιστικά 14 βουλευτές (κερδίζει μία έδρα η Αχαΐα) και ότι μειώνεται η εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων καθώς δεν θα έχει βουλευτή σε όλη την περιφέρεια όπως σήμερα. Εναντίον της κατάτμησης τάχθηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Στ. Θεοδωράκης: Τώρα ψήφο στους ομογενείς

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν παρακολούθησε τη διαπραγμάτευση που θέλει να επιβάλει η Ν.Δ. και ζήτησε να δοθεί ψήφος στους ομογενείς: "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Τι άλλο να πει κανείς για την κυβέρνηση που παρέπεμψε σε... επιτροπή την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό; Το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για ΨΗΦΟ ΤΩΡΑ των αδελφών μας, των παιδιών μας, των φίλων μας", έγραψε στο Twitter.

Οι νέες διαιρέσεις

Με την τροπολογία ο Νομός Αττικής διαιρείται σε 8 εκλογικές περιφέρειες:

1) Α' Αθηνών, που αποτελείται από τον Δήμο Αθηναίων.

2) Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου.

3) Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

4) Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

5) Α' Πειραιώς, που αποτελείται από τους δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας - Μεθάνων, Ύδρας.

6) Β' Πειραιώς, που αποτελείται από τους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας.

7) Α' Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου - Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος, Ωρωπού.

8) Β' Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής.

Επίσης ο νομός Θεσσαλονίκης διαιρείται σε δύο εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή στις

1) Α' Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά.

2) Β' Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους δήμους Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου.

Αρχηγοί: Υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες

Ακόμη ορίζεται ότι ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να μετέχει στους συνδυασμούς του κόμματος ή του συνασπισμού του οποίου ηγείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Αν εκλεγεί σε δύο ή τρεις περιφέρειες θα πρέπει να επιλέξει εντός πέντε ημερών, αλλιώς θα θεωρηθεί ότι εκλέγεται στην περιφέρεια που το κόμμα πήρε τις περισσότερες ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL