Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τα Θυμαράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Θυμαράκια

Θυμαράκια είναι η γειτονιά που απλώνεται γύρω από την ομώνυμη πλατεία που είναι γνωστή και σαν Πλατεία Αθανασίου Διάκου. Περιμετρικά της πλατείας συγκεντρώνονται εμπορικές χρήσεις όπως και χρήσεις αναψυχής επιπέδου γειτονιάς, που συγκροτούν τον πυρήνα της συνοικίας. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στον παλιό εξοχικό της χαρακτήρα, όταν ήταν γεμάτη από θυμάρι.

Τα Θυμαράκια είναι σήμερα μία από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές κατοικίας στην Αθήνα. Ωστόσο, η έλλειψη σημαντικών ελεύθερων χώρων καθιστά τη γειτονιά προβληματική. Επίσης, οι πολύ στενοί δρόμοι της επιβαρύνονται υπέρμετρα από την κυκλοφοριακή κίνηση του ΚΤΕΛ της Λιοσίων.

Η περιοχή αναπτύχθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια σε αντιστοιχία με τα γειτονικά της Σεπόλια. Στα χρόνια αυτά διατηρήθηκε ο εξοχικός της χαρακτήρας, προσελκύοντας χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Τα στρώματα αυτά ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση της περιοχής με το σύστημα της αυτοστέγασης. Τέλος, από τη δεκαετία του '70 και μετά εντάχθηκε στο συμβατικό σύστημα που ακολούθησε ολόκληρη η πρωτεύουσα.

Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στα Σεπόλια, τον λόφο Σκουζέ, την πλατεία Αμερικής και τα Κάτω Πατήσια. Ανατολικά ορίζεται από τη Λεωφόρο Ν. Ιωνίας και τις γραμμές του ΗΣΑΠ και δυτικά από την Κωνσταντινουπόλεως και τις γραμμές του ΟΣΕ, που αποτελούν το όριο με τον Άγιο Νικόλαο. Μαζί με τα Σεπόλια, τον Κολωνό, την Ακαδημία Πλάτωνος τα Θυμαράκια" συγκροτούν την 4η Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αθηναίων.

Άγγελος Μανταδάκης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL