Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Aπορρυπαντικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Aπορρυπαντικό

Gustave Moreau, "Οι Σειρήνες", 1875

της Τζίνας Πολίτη

Υπάρχει ένα απορρυπαντικό με μπλε και πράσινους κόκκους. Με αυτό το απορρυπαντικό τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα -Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- προσπαθούν να ξεπλύνουν την καταστροφική πολιτική σαράντα ετών: τα υπέρογκα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, τα σκάνδαλα στα οποία εξακολουθούν να εμπλέκονται, την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων, την παραμονή τους στην εξουσία χάρη σε μια ρουσφετολογική στρατηγική που αφορούσε τόσο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα όσο και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των ημετέρων, την παντελή έλλειψη κάθε σοβαρού οικονομικού σχεδιασμού. «Όσα πάνε κι όσα έρθουν», που λέει και η λαϊκή ρήση, ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική τους.

Αναφέρω ένα μόνο περιστατικό: Συνομιλώντας με ένα νέο ταξιτζή τη δεκαετία του 1990, όταν μου είπε πως ήταν πτυχιούχος του Πολυτεχνείου, τον ρώτησα πώς και επέλεξε να οδηγεί ταξί. Μου απάντησε πως είχαν προκηρυχθεί θέσεις σχετικές με την ειδικότητά του και πήγε να υποβάλει υποψηφιότητα. Η προϊσταμένη τον ρώτησε σε ποια κλαδική ανήκε και, όταν της απάντησε σε καμία, του είπε: «Μη χάνεις τον χρόνο σου αδίκως!». Ο αξιοπρεπής αυτός νέος προτίμησε να γίνει ταξιτζής παρά να πουλήσει την ψήφο του.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την Ομόνοια, που σε κάθε εκλογική περίοδο άλλαζε όψη; Τα Μέγαρα Μουσικής; Δεν μας έφτανε το ένα, έπρεπε να φτιάξουμε και δεύτερο, φαραωνικών διαστάσεων, προκειμένου ο μικροαστός Έλλην και η μικροαστή Ελληνίδα να νιώθουν «Ευρωπαίοι»! Να θυμηθούμε τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα πεζοδρόμια στην Αθήνα που ξηλώθηκαν όλα, προκειμένου, λέει, να βοηθηθούν και οι τυφλοί συνάνθρωποί μας, με αποτέλεσμα να γίνουν αδιάβατα για τους πάντες; Ο «κατάλογος» είναι ατέλειωτος!

Και τώρα ρίχνουν αβέρτα το απορρυπαντικό με τους μπλε και πράσινους κόκκους στο πλυντήριο της συλλογικής μνήμης προκειμένου να ξεπλύνουν το παρελθόν τους και να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη άσπιλοι και αμόλυντοι, διεκδικώντας και πάλι την εξουσία!

Ποιος ευθύνεται για την παράλυση όλων των θεσμών και τη χρεοκοπία της χώρας; Για τα Μνημόνια και την εξαθλίωση του λαού μας; Ένας και μόνο ένας είναι ο ένοχος: Ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτός, που κατέλαβε την εξουσία, καρφώθηκε στις «καρέκλες» και δεν λέει με τίποτα να φύγει! Εδώ, για τους μπλε και πράσινους κόκκους δεν υπάρχουν «νόμιμοι» και «παράνομοι» λεκέδες. Ως εκ τούτου, όλα τα μέσα είναι θεμιτά προκειμένου να απαλλαγεί ο λαός από αυτή την αριστερή «χούντα», αυτούς τους ψεύτες, αυτούς τους προδότες, αυτή τη βρομερή «χολέρα»!

Την ηγεσία της εθνικής, ιερής αυτής σταυροφορίας έχουν αναλάβει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Φώφη Γεννηματά, συνεπικουρούμενοι βεβαίως από την πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, των ιδιωτικών συμφερόντων, των νονών και των κουμπάρων που συμμετείχαν, ακόμα και τα πρόσφατα χρόνια της κρίσης, στο μεγάλο φαγοπότι!

Δεν τους βγαίνει όμως! Πρώτον, γιατί συγκρινόμενοι με τους προηγούμενους ηγέτες των δύο κομμάτων τους είναι σαν νάνοι μπροστά σε γίγαντες! «Δεν κάνει το παιδί» είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κάθε μέρα αποδεικνύεται του λόγου το αληθές: όχι μόνο ο κ. Κούλης και η κ. Φώφη «δεν κάνουν», αλλά τα κάνουν και μούσκεμα από πάνω!

Η δημαγωγία είναι το μόνο πολιτικό όπλο που τους απομένει. Είναι τόσο ανάξιοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι ουδείς έμπειρος, εχέφρων πολιτικός θα αντιδρούσε με τον επαρχιώτικο, κοντόφθαλμα ψηφοθηρικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα στη σερνόμενη για χρόνια άλυτη συμφωνία για το "Μακεδονικό", η οποία επιτέλους επετεύχθη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας πλήρως την αρχαία μακεδονική κληρονομιά μας.

Κουτοπόνηρη και αλλοπρόσαλλη είναι και η αντίδρασή τους στην επιτυχή έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια, η οποία επιβεβαιώνεται και χαιρετίζεται διεθνώς, ακόμα και από τις αγορές, οι οποίες αναβαθμίζουν συνεχώς το οικονομικό στάτους της χώρας μας! Ο μόνος πολιτικός που αντελήφθη έγκαιρα το πολιτικό φιάσκο ήταν ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος απέσυρε το Ποτάμι από τη συμμαχία με το φθαρμένο, εκ παραδόσεως αρχηγοκεντρικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο ματαίως επιχειρεί με κάθε μέσο να νεκραναστηθεί!

Θέλω να πιστεύω πως το ένστικτο και η κρίση του λαού μας θα λειτουργήσουν και πάλι. Ωστόσο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άφθαρτη, έντιμη πολιτική δύναμη, αρετές τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν έχει συνηθίσει να συνδέει με τα πολιτικά κόμματα, και επειδή ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο θυμικό αλλά στην ορθή κρίση, θα πρέπει όλοι και όλες να στρατευτούμε το συντομότερο δυνατόν στον αγώνα για το καλό της πατρίδας μας.

Ξέρουμε πως οι «σειρήνες» συχνά παραπλανούν με τα τραγούδια τους. Ο Αλέξης Τσίπρας, σαν άλλος Οδυσσέας, από το 2015 μένει πεισματικά δεμένος στο κατάρτι. Η Ιθάκη μόλις φάνηκε. Πρόσω ολοταχώς για να επανακτήσουμε τη γη μας, για να βγάλουμε από τη μέση τους σπάταλους, εξουσιομανείς, επίδοξους μνηστήρες. Ο Άργος μας περιμένει. Είναι εκεί για να μας αναγνωρίσει, να μας καλωσορίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL