Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το "Όχι" που δεν έγινε "Ναι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "Όχι" που δεν έγινε "Ναι"

Ξεκίνησε ο ΣΚΑΪ με στιγμιότυπα από το «πανηγύρι» του "Όχι" του δημοψηφίσματος. Ετοιμοπόλεμο και εφοδιασμένο το κανάλι από το πρωί με πλάνα από την μέρα εκείνη. Την ιστορική μέρα που ξεχύθηκε ο λαός πλημμυρίζοντας το Σύνταγμα, τη μεγαλειώδη στιγμή του "Όχι", που σε μια απελευθερωτική ανέγερση ψυχής και έβαλε φρένο στα σχέδια και στις αποφάσεις που λαμβάνονταν ερήμην του.

Δεν το χώνεψαν ποτέ αυτό το "Όχι". Ο κόσμος το χόρευε και το τραγουδούσε, αλλά αυτοί δεν το πίστευαν και στις δημοσκοπήσεις καθρέφτιζαν τα "Ναι" και τις δικές τους αποφάσεις. Τρία χρόνια μετά, ολοκληρώνεται ένας κύκλος, μια επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, ο λαός του "Όχι" δικαιώνεται και αυτό είναι ακόμα πιο βαρύ για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ της τότε συγκυβέρνησης.

Τρία χρόνια μετά, για πρώτη φορά φαίνεται πως τα δύσκολα πέρασαν και μπορούμε ξανά να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Το λένε οι εταίροι, το είπε το Ευρωκοινοβούλιο, το είπαν ο Μοσκοβισί και ο Σεντένο και η Ν.Δ. μοιάζει ζαλισμένη από αυτό το αναπάντεχο χτύπημα. Έσπευσε να χρεώσει στον Μοσκοβισί φιλοσυριζαϊσμό και έτρεξε στην αγκαλιά του Κουρτς και του Όρμπαν να κρυφτεί, ελπίζοντας σε νέους συμμάχους στην ακροδεξιά της Ευρώπης.

Ακροδεξιά που βαφτίζει «κεντρώα» και θα την περιφέρει στη χώρα ως «μεταρρύθμιση». Μεταρρύθμιση όπως το δωδεκάωρο που ενστερνίζεται ήδη ο Κ. Μητσοτάκης και η πλήρης αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και του κόσμου της εργασίας. Μεταρρύθμιση που θέλει κλειστά κέντρα κράτησης για το προσφυγικό και τις χώρες του Νότου τείχη.

Θράσος και πανικός από τη Ν.Δ. και από την αντιπολίτευση που τάσσεται μαζί της νομίζοντας πως εκλογικά θα διασωθεί -τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ- αλλά και το ΚΚΕ, που για άλλη μια φορά παρανοεί και διαφεύγει των ιστορικών συνθηκών παρέχοντας στήριξη και αριστερό άλλοθι στην επιχειρηματολογία της Δεξιάς.

Δεν είναι εύκολα τα μεγάλα "Όχι". Ο ελληνικός λαός το είπε και για πρώτη φορά επέλεξε την Αριστερά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και την κρίση. Η Αριστερά σχεδόν τα έχει καταφέρει... Το σχεδόν αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, που είναι το επόμενο στοίχημα. Το σχεδόν αφορά τη δημοκρατία, τις φωνές που πρέπει να επιστρέψουν μαζί με τις ζωές στους ανθρώπους... Ένα μεγάλο βήμα η απλή αναλογική, μια μεγάλη ευκαιρία η συνταγματική αναθεώρηση.

Πάντα η απάντηση ήταν ο αγώνας και διαχρονικά το ξεκίνημα ήταν η αντίσταση. Το Ya basta που στη χώρα μας γράφτηκε στις 5 Ιουλίου του 2015 με το δημοψήφισμα και τη φωνή των πολιτών που απαίτησε να ζήσει... Κι ας παίζει όσα επετειακά βιντεάκια θέλει ο ΣΚΑΪ, εμείς συγκινούμαστε και χαιρόμαστε κι αυτοί ας λοιδορούν... Τους έχουμε προσπεράσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL